Йоковци вече знаят как в Германия очакват и посрещат Коледа

В деня на Свети Николай Чудотворец осмокласниците от СУ „Йордан Йовков” с интензивно изучаване на немски език в профил „Предприемачески” се потопиха в духа на немските традиции, символи и вкусотии. Запознаха се с времето, предшестващо Коледа – Adventszeit, с Николаус (немската версия на Санта Клаус) – Nikolaustag и със самата Коледа – Weihnachten.

На 6 декември пристига Николаус или Дядо Коледа, който носи на децата лакомства.

Те оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по- палавите със съчки вместо сладки.

Коледа в Германия е невъзможна без коледния базар, ухаещ на греяно вино, канелени сладки и коледен щолен. В красива Коледна приказка участваха учениците на госпожа Станислава Иванова – преподавател по немски език в СУ „Йордан Йовков”. Всички се пренесоха на Коледния базар – Weihnachtsmarkt. Опитаха вкусните меденки –Lebkuchen и  канелени бисквитки – Zimtsterne и получиха подаръци.

В края на учебния час учениците бяха приятно изненадани от госпожа Иванова със специално изработен за тях адвентски календар.

Директорът на училището Недялка Кюпрюджиева и учителите Галина Попова и Нурай Нури се насладиха на предколедната атмосфера в класа и на любимите на учениците коледни немски песни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache