Рекордно много белоглави лешояди има вече край Арда, връщат се и в Кресна

Общо 322 диви лешояда са регистрирани в България на 17 ноември 2018 г., когато се проведе ежегодното преброяване за регистриране на нощуващите птици на Балканския полуостров. Установено е плавно увеличение на птиците, които са били 307 през 2016г. , а в много тежките зимни условия през 2017 г. – общо 259 за страната.

Това е четиринадесетото преброяване на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров от 2005 г. насам. Организатор и координатор е Българското дружество за защита на птиците в партньорство с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Македония.

Преброяването се провежда в началото на зимата, когато започва размножителният период на лешоядите. Целта е да се определи числеността на популацията и тяхната възрастова структура.

В сравнение с миналата година птиците в Източните Родопи са се увеличили от 142 на 201 и с това

2018 г. бележи рекорд 

на броя лешояди, които са установени да нощуват в Източните Родопи от 2005 г. насам. След масовото отравяне в Кресненското дефиле през март 2017г., когато от местните гнездящи птици бяха оцелели едва 5, сега данните сочат, че през 2018г. в района нощуват общо 48 местни и преминаващи птици, което според природозащитниците дава надежда за възстановяване на кресненската популация.

В сравнение с данните преди отравянето, от ноември 2016г., обаче, резултатите са тъжни – тогава в Кресненското дефиле са преброени 61 лешояда.

 

Преброяване на р. Арда
 

В България ежегодният мониторинг обхваща скалистите местности, които са подходящи обитания за внушителните птици – Източните Родопи, районите около природните паркове „Врачански Балкан“ и „Сините камъни“ в Стара планина и Кресненското дефиле. Първите дейности по възстановяване и опазване на лешоядите в Източните Родопи започват през 1984 г., а за останалите райони в България природозащитни организации и дирекцията на природен парк „Врачански Балкан“ работят през последното десетилетие.

Екипът на преброяващите в Източните Родопи

© Българско дружество за защита на птиците    – Екипът на преброяващите в Източните Родопи

По долината на река Арда рекордният брой белоглави лешояди тази година е регистриран от 30 експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците и Фондация „По-диви Родопи“. Въпреки студеното време и кратките снеговалежи, участниците са били на точките за наблюдение в ранните следобедни часове на съботния ден. Така преброяването в Източните Родопи е обхванало

23 скални комплекса по долината на Арда,

които редовно се използват от белоглавите лешояди за нощуване. Птиците се наблюдават едновременно от всички екипи, като за всяка се записва възрастта и наличието на маркировка или GSM предавател, с който може да се установи нейният произход.

По същото време в Кресненското дефиле, Врачанския и Котленския Балкан, където ФПС „Зелени Балкани“, „Фонд за дивата флора и фауна“, дирекцията на природен парк „Врачански Балкан“ и Дружеството за защита на хищните птици работят за реинтродукция на белоглави лешояди, са били регистрирани общо 121 реинтродуцирани и диви птици. Миналата година по тези места са наблюдавали по-малко лешояди – 114 . Все още се очакват резултатите от преброяването в Гърция, Македония и Сърбия.

Лешоядите са емблематична кауза за българската природозащита. Преброяването в Източните Родопи тази година е извършено в рамките на проект „Oпазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe“ на фондация „По-диви Родопи“ и Българското дружество за защита на птиците, финансиран от програма Лайф на Европейската комисия. Белоглавият лешояд е фокус на работата и на „Зелени Балкани“, които го определят като един от флаговите видове за българските зони от мрежата „Натура 2000“ и акцент от своята програма за популяризиране на мрежата, която също е финансирана чрез проект по европейската програма Лайф под името „Натура 2000 в България – нови хоризонти“.

„Дневник“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *