В Кърджали откриват паметник на мястото на старото еврейско гробище

На 9 декември /неделя/ пристига официална делегацията, в която ще участват и лидерите на регионалните еврейски организации от Пловдив и Стара Загора

 

По инициатива на Арт движение Кръг и община Кърджали в края на 8-те дни от празника Ханука ще бъде официално открит паметник с височина близо 2 метра на мястото на някогашното еврейско гробище в Кърджали. В средата на 20-те години на миналия век тогавашното кметство предоставя на еврейската община отделен сектор в старото градско гробище, което се намира на едно възвишение над днешния стадион в парк „Простор“. Мястото се ползва до 1949 г., когато последните местни евреи емигрират в Израел, и е закрито през 70-те години по свидетелства на старите кърджалийци.

Художественият проект за паметника е на Арт движение Кръг, а реализацията е дарителски акт от председателя на Инициатива „Обща памет“ в Кърджали Красимир Димитров и арх. Иван Хърлев от Асеновград.

За официалното откриване на 9 декември /неделя/ от 12 ч. ще пристигне официална делегацията от ОЕБ „Шалом“, в която ще участват и лидерите на регионалните еврейски организации от Пловдив и Стара Загора.

През тази седмица в Арт галерия Кръг е открита за посещение колекция от документи и визуални материали за трите еврейски празника в периода от септември до декември т.г. В памет на някогашната Кърджалийска еврейска общност с тази проява се отбелязва настъпилият голям 8-дневен празник за евреите в Израел и по света Ханука /2-10 декември/, на който традиционно се почита победата на шепата макабейци, освободили еврейския Храм в Йерусалим и чудото с малката каничка олио, което горяло цели осем дни. Ханука означава „посвещение“ и отбелязва повторното освещаване на храма през 164 г. пр. н.е. /или 3597 г. по еврейския календар/ от Йеуда Макаби. В Израел празникът се нарича още Хаг Аорим (фестивал на светлината). През тези дни евреите по света палят последователно специалния свещник Ханукия (с осем свещи и една по-високо в средата) на прозореца или на вратата на дома си. Светлините на този празник предшестват символично светлините на християнската Коледа и всъщност историята отразява общата за всички култури традиция тези най-тъмни дни в годината да бъдат свързани със Светлината, Бог и новото начало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *