Да се замислим: Сериозни рискове за здравето на децата!

Все по-често чуваме да се говори за здравословно хранене – по медии, в неформални разговори с приятели, с колеги. През последните години нарастват рязко нарушенията в хранителното поведение особено сред учениците, провокирани от модни увлечения по слабите фигури на манекените. Тези нарушения – анорексия, булимия,  нервоза и арторексия водят до сериозни рискове за здравето на децата.

Дете или възрастен е нужно да приема около 2  литра течности на ден от храни или напитки.

Особено уязвими са децата

тъй като тяхното усещане за жажда не е достатъчно развито, както при възрастните. Затова е важно редовно да им бъде предлагана вода, топли и студени напитки, плодове и зеленчуци, за да се поддържа добър воден баланс. Водата е с различно съдържание в твърдите храни – 5 % в бисквитите, до 60 % в котлетите и до 90 % в плодовете, а традиционната българска храна – киселото мляко има специален благоприятен ефект върху здравето и е особено добър избор.

Европейската програма „Училищен плод“ се прилага в училищата в Кърджали като те вземат участие в Европейската схема за предлагане на плодове в хранителния режим на децата. Това се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Държавен фонд „Земеделие“. Проектът има за цел да формира здравословни хранителни навици сред подрастващите в домашни условия и в образователните институции, да създаде положително отношение към пълноценното хранене, да навиците за здравословно хранене в общността като цяло.

Нарушенията в хранителното поведение  –

 

анорексията и булимията

са насочени към количеството на консумираната храна, а арторексията е обсебване от качеството на приеманите храни. При първите е налице силен постоянен страх от наддаване на тегло. В резултат

на недохранването се развиват хранителни дефицити, анемия, хормонални нарушения, които могат да доведат и до безплодие. Прогресивно се развива апатия, намален интерес към социални контакти, депресия и при липса на лечение изходът може да бъде фатален. Приемането на големи количества храна, редувано с продължително гладуване и повръщане води до сериозни здравословни увреждания. Булимията най-често се причинява от депресия.

При хората с

арторексия

се забелязва фиксиране в здравословността на храната и прекаленото ограничаване на видовете храна, която се консумира. Налице е страх от съдържащи   се в храната вредни за здравето вещества. Такива хора могат да мислят с часове за храненето си и за планирането на здравословното си меню и ако нарушат здравословните си принципи на хранене, те се чувстват виновни и най-често изпадат в социална изолация.

 Пенка ХРИСТОВА    

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *