Обмяна на опит! 80 000 000 евро изгърмяха холандците на Нова година /видео/

Иван БУНКОВ

10 милиона евро повече от миналата година  са отделили от джоба си холандците за фойерверки за  да посрещнат Новата 2019 година.

На две вълни се изгърмя барутът за празника – детската бе към 20 часа, когато малките, подпомагани от възрастни излязоха пред къщи и жилищни блокове, хвърляха бомбички и фойерверки с „ограничен” обсег на действие. Някои от децата бяха снабдени и със специални предпазни очила, следяха стриктно и правилата за безопасно гърмене.

Втората вълна – след полунощ, с идването на Нова година – заля Амстердам, а също така и всички градове и села в Нидерландия. Сравнението с избухването на война не е пресилено. Гърмеше се по всички улици, площади, паркове. И не бяха само държавните и общински зари. Заря имаше пред всеки блок – в нея се хвърляше толкова джепане, колкото ние в България използваме за отбелязваме на площади на национални празници. Всичко това умножено по броя на улици и булеварди дава обяснението как могат да се изхарчат за една нощ 80 000 000 евро за фойерверки.

Двама починаха, мнозина са ранените, въпреки дисциплинираното боравене с взривните материали.

Но празникът си е празник. Един път в годината тук се гърми и то яко.

А иначе холандците изпратиха доволни една добра от икономическа гледна точка  година. И политическият климат тук е сравнително стабилен на фона на вълненията в съседните Франция и Белгия. Жълтите жилетки нямат много поддръжници в ниската земя. Холандците са прагматичен народ, свикнали да изслушват много гледни точки, избират тази която не пречи на бизнеса им. От векове е така и те по-трудно се палят по новите идеи. Леко притеснени са за бъдещето на Европейския съюз, защото смятат, че той трябва да се остане стабилен. Напускането на Англия на общността ще се отрази  негативно на икономиката на Холандия. Брожения има и срещу мигрантите, но и осъзната необходимост, че тежестта трябва да се разпределя между всички държави, членки на ЕС.

И тук се срещат поклонници на Виктор Орбан, но не са толкова много, както в някои страни по-на изток. Въпреки това като цяло и тук хората са притеснени за работата си и за бъдещето си повече от други години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *