2 млрд. лева са похарчили българите за празниците

Оборотите в търговската мрежа надхвърлиха с 600 млн. лв. тези от миналата година

Само през касовите апарати в последните дни – между Коледа и Нова година – са минали 2 млрд. лв., сочат предварителните данни на търговците. Окончателно колко точно сапохарчили българите приходната агенция ще обобщи в края на месеца. Но със сигурност оборотите в търговската мрежа са надскочили тези от миналата година, когато са били 1,4 млрд. лв., съобщава Нова телевизия.

Само за пътувания и туризъм – по Коледа и Нова година, са похарчени 195 млн. лв. От тях  136 млн. са за туризъм в България, а 59 млн. – за екскурзии в чужбина.

От началото на 2019-та година за вода вече плащаме по нови цени. Най-голямо е поскъпването в София и в Бургас, а по-малко за вода ще плащат единствено – в Кърджали.

От 1 януари природният газ поскъпва с 3,51 %. Тъй като повишението е под 5 на сто – няма да се отрази върху сметките ни за парно, топла вода и ток.

С до 30% скачат и данъците на старите коли. Всяка община сама ще прецени с колко да вдигне налога – като ще се ръководи от три показателя – възраст на колата, евро стандарт и мощност.

По-високи данъци ще плащат и собствениците на повече от едно основно жилище. От тази година те губят отстъпката си от 50 % и на практика ще плащат двойно.

В сила вече са и електронните винетки – те се продават на старите цени от 97 лв. А  от 16 август шофьорите на камиони вече ще плащат тол такси – т.е. не за време, а за изминато разстояние.

Що се отнася до доходите през 2019-та – от 1 януари нарастват всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се увеличават възнагражденията на учителите. Минималната работна заплата в страната вече е 560 лева. А минималните пенсии се запазват до 1 юли – когато ще бъдат увеличени с 12 лв. – до 219 лв.

В частния сектор – половината от работодателите ще вдигнат заплатите, като за две трети – ръстът ще е до 10 %.

От тази година се очаква и началото на края на ниските лихви по ипотечните кредити. Още от лятото експертите прогнозират плавно поскъпване – с между 0,2-0,3 %. Брокерите обаче очакват задържане на цените на имотите и през тази година.

Заради рекордното поскъпване на промишления ток, бизнесът предупреди за по-скъпи основни храни и стоки – хляб, месни и млечни продукти, сладкарски изделия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *