Възмутен гражданин: Защо превръщате „Лирата на Орфей“ в панаирджийско зрелище

„Лирата на Орфей“ е монументална пластика на кърджалийския скулптор Зиятин Нуриев, открита през 2006 г. пред автогарата в Кърджали. Тя е висока 9 м и широка 14 м. Изработена е от неръждаема стомана, а по синджирите някога течеше вода и лирата оживяваше. Днес,12 години по-късно, пластиката, струвалата на община Кърджали 321 000 лева, е в окаяно състояние, а по синджирите в момента са опънати евтини китайски коледни светлинки.

Някой може ли да обясни на кмета на Кърджали, че това е произведение на изкуството, а не метална конструкцийка в двора на селска къща, за да я преобразяват, както им е кеф!  Нека Хасан Азис да прочете и закона за авторското право! Съмнявам се, че авторът е дал разрешение на когото и да е да се гаври по този начин с произведението му.

Ето какво пише в закона: „Авторът има право да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство.“

Красимир ИВАНОВ, възмутен гражданин

Снимки: Красимир ИВАНОВ

3 коментара

  1. Gina Ilieva каза:

    Kmete osuznayte se i zappchnete da vlagate poveche resursi v cennostite na Kurdjalica ne da gi zanemarqvate

  2. Мехмет Бекир каза:

    Човек може да излезе от селото /Мост!/, но селянията остава за цял живот! Кмете, кмете, кой е авторът на тая „идея“?

  3. Михаил Атанасов каза:

    Много хубава статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache