Соня Табакова: Съобразяваме данъка върху автомобилите с промените в Закона

Предлагаме минималните изисквания за коефициента за екологичните категории и за новите диапазони на мощността на двигателя

Соня Табакова, директор на Дирекция „Местни приходи” в община Кърджали

Предстоящите промени в Наредбата за местните данъци ще се отразят различно на размера на данъка върху автомобилите, тъй като отпада преференцията за наличие на катализатор на автомобила. Това каза за „Нов живот” Соня Табакова, директор на Дирекция „Местни приходи” в община Кърджали, във връзка с Проекта за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кърджали.

Преференцията от 40 на сто намаление  за автомобилите с катализатори, която е ползвана досега отпада, а на територията на общината те не са  малко. Право на такова облекчение имаха автомобилите с мощност на двигателя до 74 kW. Сега за всеки автомобил, за който в талона е отразено наличие на екологична категория, ще се ползва полагащото се намаление по Закон. При автомобилите с екологична категория Евро 4, Евро 5 и Евро 6 данъкът значително ще падне, уточни директорът.

Увеличаване на данъка ще има най-вече при автомобилите, които реално не са отговаряли на евростандартите, а са ползвали облекчение за наличие на катализатор. При по-старите коли, за които не се ползвали преференции за наличие на катализатор,  се очаква увеличение на данъка около 30 процента.

Общината  не увеличава данъка върху автомобилите, съобразяваме с промените в Закона за местните данъци и такси.  Длъжни сме да приведем Наредбата за местните данъци съгласно изискванията на Закона, заяви Соня Табакова.

В предложенията за промени в Наредбата за местни данъци общината  предлага минималните изисквания на Закона за коефициента за екологичните категории и за новите диапазони за мощността на  двигателите на автомобилите. Коригиращият коефициентът за годината на производство на автомобила е фиксиран в Закона, добави Соня Табакова.

За лекотоварните автомобили с техническа допустима максимална маса до 3,5 тона годишният данък вече  ще се изчислява както при леките автомобили. Затова при тях се очаква повишаване на данъка.

Валери НЕДЯЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *