Важно за всички! Областната администрация извършва заверки „апостил” на документи

От началото на годината на областната администрация в Кърджали е вменена нова функция, която е изключително важна за гражданите – упълномощена е да извършва така наречените заверки „апостил” на документи, издавани от кметовете и общинските администрации, като актове за раждане, актове да граждански брак, удостоверения за постоянни адреси и други документи, съобщи областният управител Никола Чанев.

Той припомни на гражданите, които искат да получат заверка  „апостил” от областната администрация, че е необходимо в тези документи, които са им издадени от общините, да фигурира печат на съответната община, име и подпис на кмета или на упълномощения от кмета служител, който изпълнява тези функции.

Тази заверка удостоверява истинността на подписите на този документ както пред държавата която го издава, така и пред всяка една държава, която е част от Хагската конвенция. Снабден с „апостил”, документът се освобождава от всяка друга заверка и легализация  във всяка една от тези държави, уточни областният управител.

От издадени от началото на годината общо 1140 заверки „апостил”  в страната, от тях 256 са в област Кърджали.  Досега заверките са се извършвали в София в Министерството на външните работи.

Валери НЕДЯЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *