Крумовградчани тръгнали в Турция за противопаразитно лекарство, у нас липсва

Над сто души  са консумирали  месо от заразени с трихинелоза диви прасета

Крумовградчани, яли месо от заразени с трихинелоза диви прасета,  са тръгнали към Турция да търсят противопаразитно лекарство. В аптечната мрежа в Кърджали и в Крумовград  лекарството срещу трихинелоза липсва.  Това показа проверка на Радио Кърджали.

„Имах 20 опаковки, в опаковка има едно хапче. Свършиха бързо“, обясни  фармацевт от Крумовград. 6 хапчета е необходимо да бъдат приети профилактично. В момента нито една крумовградска аптека не разполага с медикамента. В една от къджалийските аптеки също е имало 20 хапчета, те също вече са изчерпани.

Припомняме, че над сто души  в Крумовградско са консумирали  месо от заразени с трихинелоза диви прасета. 55 ловци са получили месо от двете заразени животни, отстреляни по новогодишните празници.  Вероятно ястията е опитал  най-малко  по един техен близък. Това не означава, че всички са заразени, но е необходимо профилактично да приемат противопаразитно лекарство, за да бъде минимализиран рискът от заразяване.

Радио Кърджали се свърза с представителството у нас на производителя. Оттам обясниха, че има достатъчно наличности при дистрибуторите. Местните аптеки обаче не получават лекарството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *