От 2020 година НАП ще попълва данъчните декларации на физическите лица

През 2020 г. Националната агенция за приходите (НАП) предвижда данъчните декларации за физически лица да бъдат предварително попълнени. Гражданите ще трябва да дописват само извънредни доходи, като например от продажба на ценни книжа. Това обяви говорителят на Приходната агенция Росен Бъчваров, цитиран от агенция „Фокус“.

По думите му вече има законодателна промяна, която дава право на НАП да събира информация от работодателите.

„Това ще става с допълнителен формуляр по отношение на доходите. Това ще се случи през февруари 2020 г. и така НАП по предварителни данни ще може да създаде декларации. И така човек ще може да види това със своя персонален код“, поясни той и подчерта, че това допълнително ще облекчи процедурите по подаване на декларации.

Стана ясно, че агенцията ще има техническа възможност да осигури този начин на деклариране. Предвижда се хората, които имат електронен подпис или ПИК да могат електронно да изтеглят попълнения вече формуляр с известната на данъчните информация – трудови и други доходи. Хората ще сверяват данните и ще добавят информация при необходимост.

Говорителят на НАП предупреди хората да внимават, когато получават имейли от приходната агенция. Все повече са случаите на хакерски атаки, използващи фалшиви страници.

„Ние никога, по никакъв повод няма да изискваме информация за кредитна карта, за банкова сметка или друг тип данни, които са конфиденциални, по имейл. Ако някой получи имейл от името на НАП, от името на банка или от името на каквато и да е частна или публична институция, въвеждането на данни на кредитни карти никога не е било обичайна практика“, заяви още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *