Обновяват спешното отделение в болницата в Кърджали

Целият етаж, с изключение на ядрено-магнитния резонанс и скенера, ще бъде наново проектиран, включително и коридорът, който води към аптеката и родилното отделение

Апаратурната база на лечебното заведение се доизгражда по трансграничен проект с болницата в Комотини

Проф. д-р Тодор Черкезов, дм. 

През тази година ще се реализира един  голям проект  на Министерството на здравеопазването, в който сме включени и ние. Той насърчава добрите практики в спешната медицинска помощ. След приключване му година и половина – две в болницата в Кърджали ще има съвсем ново спешно отделение, конструирано по съвсем нов начин. Това каза на пресконференция миналата седмица директорът на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” проф. д-р Тодор Черкезов, дм.

Идеята е  голяма част от нещата да се случват в  спешното отделение и да не се постъпва за най-малкото нещо в болничните отделения. Това ще има определен икономически ефект, ще бъде по-добре и за самите пациенти, проф. д-р Тодор Черкезов, дм.

Спешното отделение ще бъде разширено. Целият етаж, с изключение на ядрено-магнитния резонанс и скенера, ще бъде съвсем наново проектиран, включително и коридорът, който води към аптеката и родилното отделение. Ще има съвсем друга организация на територията на спешното отделение.  Трябва да има малко търпение, защото обществените поръчки се правят централизирано в Министерството на здравеопазването. Освен това  често има и обжалване на поръчките от страна на фирми, това удължава технологичното време. Но този проект е един от приоритетните на Министерството на здравеопазването и ще се случи, уточни шефът на болницата.

Д-р Тодор Черкезов очаква  до март – април нещата да започнат. Проектът не засяга само спешното отделение, а  цялата система на Центровете за спешна медицинска помощ. Напълно ще бъдат обновени филиалите за Спешна медицинска помощ на територията на Кърджалийска област.

Освен това болницата  работи и ще  финализира трансграничен проект с болницата в гръцкия град Комотини. До средата на февруари ще усвоим 825 хил. лева по този проект, с който ще бъде доизградена апаратурната база на болницата. Ръководството на болницата ще покани журналисти и граждани да получат представа за какво точно могат да послужат тези апарати и какви изследвания може да се правят на тях. Установяваме, че голяма част от хората не знаят за възможностите, които дава тази съвременна апаратура, заяви проф. д-р Тодор Черкезов, дм.

Валери НЕДЯЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache