11 бебета проплакаха през януари в родилното в Момчилград

В Деня на родилната помощ екипът на Акушеро-гинекологично отделение при МБАЛ„Сергей Ростовцев” в Момчилград посрещна празника с приповдигнато настроение и оптимизъм.

От 1 януари до момента са се родили 11 бебета, от които 5 са момченца и 6 – момиченца.

Поздравление към всички акушери и гинеколози отправи кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан: „На днешния ден искаме да ви поднесем своята благодарност за това, че всеотдайно и неуморно се борите за живот, за първата глътка въздух, за малките туптящи сърца. Вие сте благословени да дарявате радост. С благородната си професия зареждате света с едно ново начало, а живота – със смисъл!“

Екипът се радва, че през изминалата 2018 г. в родилното отделение са се родили 152 здрави бебета, от които 77 са момчета и 74 момичета. 21 са бебетата в повече от  2017 г.

За младите родилки се грижат всеотдайно д-р Йордан Йорданов – началник отделение АГО , д-р Младен Къров и д-р Даня Петкова, а д-р Нериман Караджа, която е педиатър неонатолог, поема грижите за тяхното здраве след изписването им.

Екипът от специалисти включва още 6 акушерки под ръководството на старша акушерка Диана Сали.

Отделението е оборудвано с последен модел апаратура и в него са създадени отлични условия за младите майки и техните рожби. То разполага с реанимационна маса за новородени, родилно легло и гинекологичен стол. Голямата придобивка от Българската Коледа е и кувьоз за новородени. Болницата  разполага с апарат за отоакустични емисии  в Родилно отделение. С провеждането на този вид процедура се дава възможност за ранна диагностика на увреждане на слуха, което е условие за навременно и успешно лечение.

АГО разполага с телевизори и интернет. Всяка родилка е настанена в отделна стая със санитарен възел, а до нея кротко спи нейната рожба в  собствено мини легло за новородено. Така майката и бебето се чувстват спокойни и близки още от първите часове.

Затова не е случайно, че родилното отделение бележи ръст  увеличение на новородени и майките предпочитат да родят там. Тук са се родили бебета с майки от общините Момчилград – 59, Кирково – 32, Джебел – 8 и още от Пловдив, Смолян , Стара Загора…

Щастливата млада майка Севил Юмер на 26 години от Момчилград вече очаква изписване. Ето какво сподели тя: „Моето момченце се роди 3 кг и 350 г с помощта и под грижите на Д-р Йорданов и акушерката Севгинар Ахмед. Това е второто ми момченце. Първото е на две и половина и се казва Демир Юмер. Името, което избрахме за новото бебе заедно с неговия татко Ерсин Юмер е Верк Юмер. Радостта на семейството ни е голяма и искам да поздравя целия екип по случай техния професионален празник и да им пожелая много здраве, и все така да са всеотдайни, грижовни и да помагат и занапред на младите майки, за да се раждат много бебета.

 Текст и снимки : Стайко КАФОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache