Мюмюн Мустафа от Груево пие кафето си под щъркелово гнездо и бере мандарини от собствено дръвче

Когато се запролети, 73 годишният Мюмюн Мустафа от Груево пие кафето си до есента, в компанията на щъркели, свили гнездо на електрически стълб до самия му двор и бере мандарини от дръвче, донесено от Измир.

Гостуваме му в януарския студен ден, щъркелите отдавна са отлетели на юг, но ни показва гнездото им. През миналата година тук са отгледани три малки щъркелчета. Сега Мюмюн двойката напролет отново да се завърне.

И кметът на селото Ахмед Ибрахим потвърждава, че в Груево много почитат щъркелите. Хората са поставили на десет електрически стълба гнезда, но от четирите гнездящи двойки щъркели, само една е свила  гнездото си на стълб до двора на Мюмюн.

От пролетта до есента Мюмюн пие кафето си, седнал на двора между мандарините и гнездото на щъркелите. Радва се на компанията им и те не се смущават от него.

Дръвчето с мандарините път е донесено от него от Измир, където преди години гостувал на свой роднина. Възхитил се на мандариновата градина в двора му. Взел фиданка и започнал  да отглежда южните плодове в Груево.

През първите три години дръвчето не родило плодове, но след това на всеки две години се отрупва с мандарини. Сегашните 24 плода узрели преди Нова година и той вече ги е обрал половината. Опитали ги с жена му, като не забравили и децата от селото.

Мюмюн ни покани отново да му гостуваме през пролетта и да пием заедно кафето си – между гнездото с щъркелите и дръвчето с мандарините.

Текст и снимки: Стайко КАФОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache