Кърджалийските театромани си гарантираха два часа смях и забавление с премиерния мюзикъл „Вражалец“

Два часа гарантиран смях, гарниран с качествена симфонична музика, звучни солови и хорови вокални изпълнения и кръшни танци от сцената на кърджалийския театър си осигуриха любители на театъра в областния град, дошли на премиерата на мюзикъла „Вражалец“ от Ст. Л. Костов.

Новото премиерно заглавие бе представено от гостуващия на наша сцена театрален състав на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново.  

Ст. Л. Костов пише своята комедия „Вражалец” през 1933 г. Интригата в нея се заплита с пристигането на другоселеца Манчо в малко селце, наречено Гарванци. Виждайки наивността на местните и провокирайки тяхната алчност, той успява да завлече финансово цялото местно население. Веднъж го виждаме в образа на гадател (вражалец), който им предсказва бързо забогатяване. После се представя за фотограф, обещаващ на гарванци гарантирана печалба от печатането на фалшиви пари. Набързо сформира измислена кооперация, в която всички гарванчани внасят и последните си спестявания. Надеждата им е, че ще възвърнат двойно и тройно парите си. Изпращат по живо, по здраво Фотографина Манчо във Виена за хартия, на която да отпечата още банкноти. Но… Манчо изчезва с всички пари, събрани в два чувала – сто и седемдесет хиляди лева. Накрая измамникът се появява и в образа на пристав, за да измъкне от местните още подкупи, В ролята успешно се превъплащава Милен Иванов.

Основна движеща сила в развитието на сюжета са взаимоотношенията на селския елит, представен от кмета на Гарванци (Виктор Терзийски) и селския поп Стойко (Иван Митев). Героите са склонни към дребни измами, келипирлък и алчност, но са и до глупост наивни и доверчиви. Актьорската игра е умела и успешно увлича зрителя в палитрата от настроения на героите и цялата суматоха от случващото се на сцената. Макар и образите да са създадени преди почти столетие, те са актуални и днес. Актуална е и темата, и поуката. А това прави пиесата да има и своя съвременен прочит. Разбира се, публиката се смя от сърце на майсторски поднесения хумор, неочакваните обрати и до болка познатите ни човешки недостатъци. А задоволството от видяното и чутото тя изрази като силно аплодира актьорите.

Не може да не се спомене забележителното сътрудничеството между музикалния и художествения отдел на великотърновския театър.

Режисьор на мюзикъла е директорът на Театрално-музикалния център в Кърджали Гълъб Бочуков. Музиката е дело на Дечо Таралежков, Диригент-постановчик – Игор Богданов, над сценографията работи Лидия Къркеланова, а хореографията е на Катя Богданова. Хормайстор – Яница Брънзелова

В мюзикъла участват актьори, солисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър.

Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Вражалец” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев.

Настоящата премиера, както и турнетата от целия този сезон на великотърновския театър, се провежда под патронажа на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

 

 

 

 

 

1 отговор

  1. Родопа Тракийска каза:

    Благодарим за тази постановка,тази българска класика-Прекрасна актьорска игра, интересен неочаквано край .Върнаха ни в онези години когато с такова възхищение гледахме постановката на Хачо. Хората от Кърджали са жадни за театър,концерти ,за култура на фона на все по-засилващата се простащина в града.В този смисъл думата театромани е грозна и неподходяща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *