Учителите или родителите прецакват децата

От дни поредната истерия срещу български учител буни духовете в публичното пространство. Заради статуса на „буден“ родител в нета, медии взривиха обществото с една изключително важна и безподобно сериозна за българската демокрация новина – учителка била казала на учениците си, че на луната не бил стъпвало човешко същество.

Божидара АНГЕЛОВА

Да се чуди човек кой да съжалява по-напред! Преподавателката ли, проявила въображение в час, но охрачена заради това от цяла България; Учениците ли, които я са разбрали, я не, за какво всъщност иде реч; Таткото ли, тръгнал да се вайка из нета като махленска клюкарка, вместо да поговори с детето си; Училището ли, че има такъв „некадърен“ кадър, в лицето на горе споменатата педагожка; Българското образование ли, което само по себе си е достатъчно объркано и изобщо не вдява в реалната проблематика „на терен“; Цялото ни общество ли, на което всичко друго вече му е наред и сега избистря последния сложен житейски казус; Или може би горката луна, която бе набедена, че не е покорена още от човечеството.

Аз обаче искам да попитам друго: Дами и господа, скъпи родители, уважаеми представители на медиите, на институциите и прочие загрижени за образованието персони – знаете ли какъв е размерът на явлението „деца в риск“?

За сведение „дете в риск“ е всеки подрастващ, застрашен или търпящ каквото и да е форма на насилие и тормоз. В риск е всяко дете, чиито основни потребности не са задоволени – например, е недохранено, зле облечено или пренебрегвано от хората, които трябва да се грижат за него. Това е дете, което не ходи на училище. което проси или се скита без надзор, което е жертва на някаква форма на експлоатация.

Попитайте който и да е учител по колко деца в риск има в класа си!

Знаете ли, че в голяма част от класовете цифрите варират между 25% до към 50%. (Макар че и за учениците, извън тази суха статистика, също не е ясно до колко имат нужното родителско внимание и ласка.) Попитайте класните ръководители и ще чуете покъртителни човешки истории за тежки детски съдби. Ще научите как такива подрастващи са принудени да оцеляват физически и психически в света на неразумни възрастни и агресивни съученици. Не говорим за научени уроци и успеваемост, а за същински сървайвър в „джунглата“ на нашето диво по балкански маниер общество.

Говоря за малолетни или непълнолетни, чийто родители са заминали зад граница. Или след развод са си намерили друга „половинка“. А има и толкова заети майки и татковци, че наследниците им са „най-последната дупка на кавала“. Все забравени деца. Оставени на самотек. А най-често за тях някакви (!) грижи, до колкото им е възможно, полагат баби, дядовци, лели, чичовци и прочие рода. И учителите им. Разпилени между огромния учебен материал за преподаване, тестовете с класни или контролни, проверките от институции, проектите и прочие ангажименти, не са рядкост тези педагози, които реално съчувстват, помагат и даряват с ласка и топлинка такива деца.

И като споменахме забравените деца, нека споменем и другата крайност – онези свръхобгрижените, разлигавените и егоцентрични отрочета. На мама и на татко децата, които смятат, че светът се върти около тях и всички трябва да им козируват. Поредната огромна родителска грешка във възпитанието!

А после, виждате ли, обществената чувствителност и гражданската ни съвест били все още будни! И съвсем на място се възмущаваме на детската агресия в училище. Цъкаме с език и бързаме за лошото възпитание на младите да хвърлим вината на учителското съсловие. Наричаме преподавателите с различни епитети, свързани с флората и фауната, и то пред децата ни…

Абе, още ли не е уволнена тази Лидия Булева, дето плямпа глупости? Че и заплатата ѝ увеличават…

Добре, че са родителите с „будна“ съвест, и ясна гражданска позиция. Те бдят всеотдайно и следят неуморно за всяка учителска грешчица, за да алармират за нея обществеността! И разбира се, като не им остава време за собствените им деца, те ги възпитават през Фейсбук.

Евала на такива родители! Горко на бъдните поколения!

 

Божидара АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache