28 януари Ден за защита на личните данни, връчват антинагради „Големия брат“ 2019

На 28 януари се отбелязва Денят за защита на личните данни. Този ден е вписан в календара от 2007 г. по инициатива на Съвета на Европа и на Европейската комисия.

Това е годишнината от приемането от Съвета на Европа на Конвенцията за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни (Конвенция 108).

Влиза в сила на 1 октомври 1985 г. Конвенцията е подписана от България на 2 юни 1988 г., ратифицирана е със закон на 29 май 2002 г., в сила за България е от 1 януари 2003 г.

От 25 май 2018 защитата на личните данни е регламентирана в правото на Европейския съюз /ЕС/ с Общия регламент за защита на данните.

Антинагради „Големия брат“ 2019

Антинаградата “Big Brother” е учредена през 1998 от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984″. В романа Големия брат е символ на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

По повод Европейския ден за защита на личните данни, Фондация Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България ще обявят антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) 2019. Те се връчват на държавни и частни организации, които с са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

В рамките на обявения за номинации срок постъпиха следнитередложения:

За държавна организация: Държавна агенция „Национална сигурност“, Агенция по вписванията, Община Ловеч, Прокуратурата на РБългария, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Народното събрание на РБългария.

За частна организация: Общинска фирма „Общински гори“ – Елин Пелин, Център за обучение на педагогически специалисти ЕООД, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Частните съдебни изпълнители, МБАЛ Тримонциум – Пловдив

Церемонията по връчване на антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) ще се проведе на 3 февруари (неделя) 2019 г. в Литературен клуб „Перото“ в София (в сградата на НДК) .

1 отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache