Караянчева към Радев: Направете си партия и спечелете изборите, за да станете премиер!

Може би президентът иска предсрочни избори, за да сформира служебно правителство, което да промени решение на Народното събрание за сделката със самолетите. Това каза във Велико Търново председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде Радио „Фокус“.

Караянчева определи речта на президента като мрачна, песимистична, очерняща и унижаваща България.

„Тя сякаш е писана, за да бъде произнесена от президент на вражеска държава, който иска да унижи, да смаже България и да я превземе. Тази реч прилича повече на продължение на речта, която той произнесе за Нова година. Но докато в онази реч се акцентира основно на сделката със самолетите, сега изведнъж се оказа, че трябва да правим и предсрочни парламентарни избори. Допреди два месеца нямаше такава идея, може би защото президентът иска да сформира служебно правителство, което да промени решението на Народното събрание“, посочи Цвета Караянчева.

Тя покани президента Румен Радев в Народното събрание, за да разбере как работи парламентът. Председателят на Народното събрание подчерта, че всички закони, които парламентът приема, минават обществено обсъждане. По думите ѝ те са в полза на българския гражданин. Според нея те имат оценка за въздействие и съответните мотиви.

Караянчева заяви, че твърденията на Радев за това, че се приемат лобистки закони са неаргуметирани. Тя подчерта, че Парламентът е най-прозрачната институция в България, а ниският ѝ рейтинг се дължи на факта, че се дава възможност на българските граждани да знаят какво правят техните народни представители.

„Ако ви е отеснял костюмът на президент, направете си партия, каквото желание виждам, че имате, и направете всичко възможно да спечелите изборите след две години и да станете премиер и да вземате важни решения. Когато човек взема важни решения, той не може да угоди на всички, затова и рейтингът понякога пада. Когато се наложи да вземате важни решения и да заставате с лицето си зад тях, тогава може би и вашият рейтинг ще падне“, заяви още председателят на парламента.

„Законите са сложени на сайта на Министерството и отстояват един месец там, за да се направи обществено обсъждане и да могат да се чуят всички различни гледни точки. Когато законите се внасят от народни представители, те също са подложени на обществено обсъждане и ние чуваме различни гледни точки. Ако искате да водите диалог с българския парламент, имате възможност да изпратите своите експерти и да чуем вашите позиции. В никакъв случай не отнемаме правото ви да налагате вето. Това е ваше конституционно право и ние го уважаваме, но имаме право да имаме различно мнение, защото България е демократична държава“, каза още Цвета Караянчева.

7 коментара

 1. Справедлив каза:

  Точно така – ето цвета си направи партия и печели ли печели избори. Дори няма необходимост от машинно гласуване.

 2. Анонимен каза:

  Тези избори, които Румен Радев спечели, ГЕРБ никога вече не могат да спечелят. Става дума за президентските. Герб се страхуват от президента, затова прецакаха машинното гласуване. Две години страх!

 3. Гойко каза:

  Две години трън в очите на ГЕРБ! Това е Р. Радев. И „печелят“ всички избори. С костинбродски бюлетини.

 4. Революционер каза:

  Алууууууууууууу майка България е в клинична смърт,а тези крадливи и корумпирани КАЛИНКИИИИИИИИИ-СУДЖУЦИИИИИИИИ ще вземат скъпи и ненужни железа-самолети от краварите…..ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА

 5. Митак каза:

  Много добре работите за това държавата еее ф110

 6. Наблюдател каза:

  Махнете розовите очила, госпожо, и чуйте измъчените хора. Не вярвайте на клиентелистите около вас – те Ви докараха до тук, където никой не Ви вярва.

 7. анонимен каза:

  Нали сме парламентарна република? Защо министър- председателят трябва да има последната дума при вземане на решения? Май сте се объркали госпожо председател на Народното събрание! Вие , вие би трябвало да сте на първо място!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *