„Изложба-а-а!“

 

Владимир ЧУКИЧ

Това беше артистичният призив на Георги Янев – наш колега-художник и приятел от Харманли, който ни напусна през 2009 година.

На 29 януари 2019 година в модерната сграда на Културния център в град Харманли граждани, близки и приятели се събрахме да почетем паметта му с изложба на негови работи – живопис и рисунки.

Откриването беше непринудено и всеки от нас разказа интересни спомени за Жоро Янев.

За мен той беше пъстър колаж от хасковски диалект, с размазан английски, абстрактни текстове, които измисляше в момента, и неистов глад за рисуване, китари и други забавни глупости! От малкото истински бохеми!

Винаги ми напомняше за Художествената гимназия в Казанлък, където се раждаха всички тези каламбури. Георги завърши след нас, но беше силно повлиян от другия харманлийски гений – Грозко Ангелов /от нашия випуск, който се загуби в Щатите/.

Много се забавлявахме с неговата неизчерпаема енергия и лудост на пленерите и изложбите, където сме били заедно!

Както спомена Димитър Каратонев /колега – талантлив график от Харманли/, Жорж не правеше компромис с изкуството и беше единственият художник по това време, който се издържаше само с рисуване!

Георги Николов /архитект и голям приятел на Жорж/ разказа как след дълги преговори с Пловдивския митрополит е изографисал един параклис в харманлийско село с образа на Васил Левски.

Залата бе препълнена от хора на различна възраст, а в дъното свиреха джаз /две китари/ – Митко Русев и негов колега.

Луда глава, която не се забравя и продължава да вълнува хората със своето изкуство и талант!

Светла му памет!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache