Строителството на газовата връзка с Гърция се очаква да започне през май

Големи български и гръцки фирми участват в търга за изграждането на 183-километровия газопровод  от Стара Загора до Комотини, който ще премине през териториите на областите Кърджали, Хасково и Стара Загора

Реалното строителството на газовата връзка с Гърция ще започне през май. Дотогава се очаква да приключат трите обществени поръчки – за доставка на тръби, за инженерен консултант и за строител. Това обяви днес енергийният министър Теменужка Петкова пред посланиците на страните от ЕС, цитирана от пресцентъра си.

Тя отново лансира прогнозата си, че по интерконектора газ ще може да тече през 2020 г. Срещата с посланиците е организирана по инициатива на Румъния, която е ротационен председател на Европейския съюз.

Само български и гръцки фирми са поканени да подадат оферти в обществената поръчка за изграждането на газовата връзка с Гърция, показват резултатите от предварителния подбор на кандидатите. Те са публикувани в профила на купувача още на 1 януари, но Министерството на енергетиката не е намерило за необходимо да ги обяви публично, съобщава „Капитал“.

В състезанието са останали само големите български строители „Джи Пи груп“, „Трейс груп холд“ и „Главболгарстрой“, както и гръцките „Терна“, „Актор“ и „Джей енд Пи – Авакс“. Всички те формално си партнират с чуждестранни фирми, за да покрият високите изисквания за изпълнението на проекта, но е ясно, че основното строителство на място ще се извършва именно от тях.

Предстои втората фаза на разглеждане, оценка и класиране на офертите на отсетите след първия етап кандидати.

В две фази и още неприключила е поръчката за изработката и доставката на тръбите за газовата връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache