България произвежда най-качествения шафран в света

Хасан Тахиров

България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват. Това каза Хасан Тахировпредседател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.

„Интересът е огромен“, коментира производителят. По думите му в последно време ОАЕ проявяват интерес към отглеждане на шафран в България, а представители на българската асоциация са посетили Иран през ноември.

Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката в световен мащаб са Иран, Италия, Испания и Гърция, що се касае количеството. България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза той.

У нас вече има над 5 хил. дка, засети с шафран. Производителите са над 6 хил… Обикновено в начален етап те започват с обработката на малки площи от по 1-2 дка. Вече има и производители с по около 60 дка“.

Тахиров коментира и инвестициите в засаждането и отглеждането на подправката. Според различния вид те варират от 1500 до 4000 хил. лв., отбеляза той.

В зависимост от отглеждането от 1 дка се получават от 1 до 3 кг шафран. Килограм от подправката обикновено струва около 10 хил. лв. Цената му обаче може да достигне до между 10 и 20 хил. евро“.

„Ние сме с най-доброто качество в световен план“, твърди Хасан Тахиров.

Засега за това производство не се дават субсидии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache