Огнище от псевдочума по птиците в Панчево

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 23 януари е обявено първично огнище от на Нюкясълска болест /псевдочума/ по птиците в личното стопанство на Шаип Мустафа Мюмюн от село Панчево, община Кърджали. Резултатите от пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория  за „ Инфлуенца „А” и „Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ. На директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали е било наредено да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане  на всички заразени и контактни птици, отглеждани в село Панчево, както и извършване на ваксинация срещу Нюкясълска болест по птиците, отглеждани в Панчево, Повет, Сипей, Пропаст, Седловина, Гъсково, Бялка, Звезден, Зимзелен, Скърбино, Солище, Иванци и Промишлена зона Кърджали. Определена е три километрова предпазна зона около огнището и десет километрова наблюдавана зона около огнището.

В определената 10-километрова наблюдавана зона попадат десетки села и град Кърджали. На тази територия е забранена търговията и придвижването на птици и на продукти от тях, произведени в лични стопанства. Не се допуска и провеждането на изложби и панаири с пернати.
Изисква се стопаните да затворят домашните птици в дворовете, а местните ветеринарни власти да организират преброявания, регистрация и клинични прегледи на податливите към инфекцията видове.
Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache