Гълъб Бочуков: Работим по интересни заглавия, а програмата ни е пълна и динамична

Гълъб БОЧУКОВ

Предстои през тази година да финализираме преговорите за членство на кърджалийския Театрално музикален център в Европейската асоциация за театър, споделя директорът на културната институция Гълъб Бочуков

 

С няколко турнета в Правец, Червен бряг, Казанлък и Разлог стартира календарната 2019 г.  за Театрално-музикалния център в Кърджали. Незабравимо за любителите на театъра в областния град ще остане и гостуването на великотърновския драматичен театър с постановката „Вражалец“, чийто режисьор е Гълъб Бочуков, директор на кърджалийския храм на Мелпомена. Какво предстои в програмата на Центъра през следващите месеци? С какъв репертоар трите актьорски състава ще изненадат публиката през тази година? И с какви организационни, финансови и технически перипетии трябва да се справи ръководството през 2019 г.? На тези и други въпроси търсим отговорите от директора на ТМЦ – Кърджали Гълъб Бочуков

Разговора води Божидара Ангелова

 

-Господин Бочуков, ще може ли кърджалийската публика да гледа отново „Вражалец“?

-Спектакълът „Вражалец“ е част от репертоара на Музикално-драматичния театър във Велико Търново. Не мога да кажа дали ще го представят отново в Кърджали. Все пак при добър зрителски интерес бихме могли през есента пак да го докараме. Бързам да споделя, че на 26 и 27 март сме канени от тях. Ще гостуваме с наш спектакъл, за да отбележим Деня на театъра, както миналата година. Иначе спектакълът „Вражалец“ обиколи доста населени места още, когато му беше премиерата. Беше в Русе, във Велико Търново имаше 4 представления, в Силистра, в Шумен и други градове. Зная, че се играе с добър успех и добре се посреща представлението.

-Какво подготвяте сега под Ваша режисура?

-Аз работя в нашия театър „Езоп“ на турски език. Сценографията е на Томиана Томова –Начева. Имаме покана от фестивалите в Бурса и Измир и ще се представим с този спектакъл. Може би в края на март и началото на април някъде трябва да бъде готов. Малко е трудно за колегите, но въпреки всичко се справят добре и мисля, че ще стане добър спектакъл. Това е за нашата драматична формация. Куклената формация в края на февруари ще изкара ново куклено заглавие на Леонард Капон – „Бременските музиканти“. Музиката е на Веселин Койчев, а сценографията на Виржиния Давчева.

-Миналата година театърът имаше персонална покана за членство в Европейската асоциация за театър…

-Да, имахме такава покана. Някъде преди Коледа аз пътувах до Братислава. Техният национален театър беше домакин. Присъствах там на срещата. Предстои тази година да финализираме тези преговори, след което ръководството на Европейската асоциация ще гледа наша продукция. Това ще стане в началото на март на сцената на Военния театър. Най-вероятно ще се представим с танцовия спектакъл „Ах, Тамар“.

-Какво друго включва театралния афиш през следващите месеци?

-Предстоят турнета в София. Там отиваме отново с „Вестникар ли“. Имаме турне и в Смолян. Програмата ни е пълна и динамична. Не произвеждам новина от тези неща, защото смятам, че е нормално един театър да гостува и да пътува непрекъснато. Целта е да задържим и да увеличим приходната част от собствени билети – това, което е изключително важно за нас.

-Предвиждате ли ремонтни дейности в сградата на театъра през тази година?

-Да. Иска ми се тази година да можем да направим още малко подобрения в зрителната зала. След като сменихме дограмите във фоайето, след газификацията, след смяната на вратите в „Зрителна зала“, ми се иска да подновим подовата настилка и да претапицираме столовете за по-голям комфорт на публиката.

-Очаквате ли финансиране и от къде?

-За всички тези дейности финансите са по проекти „Капиталово строителство“ на Министерсво на културата. Те никога не са ни отказвали. Успявали сме да го направим. Миналата година с парите от общината купихме за театъра един товарен камион „Рено“, което бе много добра покупка. Вътре местата са 6+1 и техниката може да пътува независимо от актьорите, което е голям плюс. За съжаление тази година не получихме средства от община Кърджали. Бяхме си набелязали да си купим един хубав бус 22-местен. Но това за съжаление не се случи.

Момент от спектакъла „Вражалец“, представен от великотърновския театър

-Как завършихте финансово 2018 г.?

-За миналата година имаме над 200 представления, на наша и на чужда сцена и сме били гледани от повече от 25 хил. зрители. Приходите ни също са добри. Целта ни е да запазим тази приходна част, която успяхме да увеличим 2 пъти в рамките на една-две години. Старанието ни е да продължаваме да работим в тази посока, за да можем да защитим колкото се може повече работни места. Методиката изисква от нас такива мерки, за да влезем в рамките на определен бюджет. Имаме преразход по фонд „Работна заплата“, но успяваме малко по малко да защитим по-голяма част от него. Нашият театрално-музикален център в структурата си има три формации и за да могат да бъдат независими и да пътуват отделно, да имат собствена продукция, съставът не може да бъде намаляван много драстично.

-Ще споделите ли някои нови премиерни заглавия?

-Ние си имаме план. Стремим се да работим по график, театъра да няма кампанийност и да няма ударност при изготвяне на новите заглавия. Важно е всичко да върви ритмично и плавно така, както е необходимо. За куклената формация вече споменах, това е заглавието „Бременските музиканти“, за състава „Кадрие Лятифова“ – готвим един пролетен концерт, който в момента се работи. Драматичният състав предстои да извади една нова българска пиеса. Този проект ще стартира в началото на март. Автор и режисьор е Орлин Дяков. Той е директор на русенския театър. Това ще е до първата половина на годината, като не трябва да забравяме, че всичките ни заглавия в репертоара не са свалени, те продължават да се играят и то с добър успех. Това удължаване на живота на спектаклите ни е изключително важно нещо. И вече в зависимост от резултатите, които ще имаме в първите шест месеца, имаме готовност и за втората част от годината да продължим със същите темпове.

-Кърджалийската публика очаква и гостуващи продукции. Какво ще ѝ предложите?

-Да. предстоят интересни гостувания на наша сцена. Пловдивския театър ще ни представи прекрасно заглавие, Народният театър също ще дойде в началото на лятото с интересна продукция. Всичко все още е в процес на обсъждане и на съчетаване, така че бих могъл да ги кажа по-конкретно, когато вече всичко е готово.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *