За Тънково, гроздето и бюрокрацията, която гони младите в чужбина

Лозето не ще молитва, иска мотика. В тази максима продължават да вярват и до днес стопаните от стамболовското село Тънково, в което лозарството е основен поминък за малкото останали жители. Трифон Зарезан отмина, но тревогите и работата по лозовите масиви едва сега започват.

Стамболовското село Тънково е едно от населените места в общината с най-добре развито лозарство. Няколко души отглеждат традиционните за района сортове мерло, каберне совиньон и сира на площи от по 20 до 40 декара. За сравнение преди години декарите са били около 1500, днес, едва около 300. Тънково е красиво и подредено село, огряно от слънцето, в полите на Източните Родопи. Църквата е голяма, къщите спретнати. Хора обаче няма, казва Рени Георгиева, която държи местния магазин.
260 души живеят в Тънково по списък, но 150 са постоянните жители, разказва кметът Иван Георгиев. Тези, които са останали в селото, се занимават основно с лозя, овошки и животни. „Виното и лозята. Друг поминък нямаме. Просто останаха само стари хора. Младите много рядко си идват, отиват по чужбина, там са парите. Няма с какво да се занимават тук, не може само с лозе. Миналата година имаше продукция, но нямаше пазар, гроздето остана по лозите. И по 40-50 стотинки да го даваш, като няма желание търговецът да го вземе…“, каза кметът Иван Георгиев.
Европейските пари са добър стимул за младите хора от Тънково, но само докато човек се сблъска с реалността, защото нещата там са много трудни, казва Рени Георгиева. „Започва човек, млад човек с хъс, с доверие към всичко и в един момент, когато се сблъскаме с реалността, се оказваме в задънена улица. Корупцията, бюрокрацията е страшно голяма на това ниво на проекта. Там играят много пари. Хора, които искат да развиват и да останат в населеното място – за тях няма, тъй като ти не си на някой човек. Точно това обезкуражава хората, защото за обикновения човек, който иска да работи, са непосилни силите за всички изисквания“, каза Рени Георгиева. Бюрокрацията и корупцията при кандидатстване по европейски програми и раздаването на европейски субсидии в земеделието са сред основните причини, които подтикват младите да бягат в чужбина. В това е убедена Рени, но уверява, че ще продължава да се бори и да живее и работи в Тънково, въпреки кредитите, които има да плаща, и въпреки трудностите на днешния ден.

Станислава ГЕОРГИЕВА

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache