Мая Мечева с още две художнички редят в Пловдив изложба „Жената Х 3  (Театрално проявени)”

В навечерието на Международния ден на жената Осми март Театър „А`парт” Пловдив  организира и представя Изложбата Жената Х 3  (Театрално проявени)”. Събитието е в рамките на „Пловдив Европейска Столица на Културата 2019”

Експозицията ще бъде подредена в залата на Театър „А`парт” в Пловдив на пл. „Съединение” № 3. Откриването е на 9 март от 18 ч.

Какво се случва, когато събереш три жени „Театрално Проявени”, но и Майстори в областта на  изобразителните и приложни изкуства?

„Заподозряхме”:

  • Мая Мечева – гр.Кърджали /Художник, Живопис, учила и в Театрална Студия „А`парт”Пловдив/.
  • Анна Спасова – гр. Свищов /Художник, Керамика, участва в ДУКС „Антика” – група за исторически възстановки на военното дело, бита и ритуалите на античния свят/.
  • Ваня Давчева – гр. Пловдив /Художник, Текстил, учила и в Театрална Студия „А`парт”Пловдив, актриса в спектакли на Театър „А`парт”/.

Художественото триединство и връзките с театъра разкриват различни  лица на  жената Творец  в една художествена акция.

Събраните „доказателства” може да се видят от 9 до 18 март.

Организаторите представят и участничките:

Мая Мечева:

Мая Мечева, е родена в Габрово. Завършва школа по изящни изкуства “Вл. Димитров – Майстора” – живопис – 1995 г. Завършила е Теология (степен магистър) в ПУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив. Член на Дружеството на Кърджалийските художници. От 1998 г. е член на Литературен алманах “Кръг”. Участник и координатор на няколко пърформанси, литературни четения и музикални етюди. Работи в Държавен куклен театър – Кърджали, както и в Театрална студия “А’парт” в Пловдив. Автор е на четири театрални миниатюри. Работи предимно с маслени бои, сух пастел, акварел и туш. От 1995 г. до днес, участва във всички изложби на Дружеството на Кърджалийските художници. Има участия в изложби в галерии в София, Пловдив, Бургас, Козлодуй, Троян, Москва (Русия), Вашингтон (САЩ), Норвегия, Белгия, Чикаго (САЩ), Япония. Печели редица награди, конкурси за проекти и изпълнение на стенописи и картини. Участва в пленери с различни техники. Има три самостоятелни изложби. Нейни картини се намират в частни колекции в Англия, Норвегия, Дания, Турция, Гърция, Холандия, САЩ, Белгия, Русия, Япония и Чехия.

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ
2001 г. – “Интимно – не разговаряй със страстите, нарисувай ги!”….и гост вокал на група “Outside” – галерия “Керимовата къща”, гр. Кърджали.
2008 г, “Скритата същност на лицата” – галерия “Серякова къща”, гр. Троян.
2009 г. – “Пространство изживяно в мислите ми!” – галерия “Богориди” – гр. Бургас.

Ана Спасова

„Казвам се Анна Спасова, работя с глина. Керамика изучавах в специализираното троянско училище ССХУПИ „Проф Венко Колев“. Преди да се обърна към арт сегмента, натрупах доста практика в усвояване на занаята у нас и в чужбина. Вдъхновението ми идва от античното изкуство и трансформирането му в изящен съвременен продукт. Днес ние живеем в свят на конфекция и стоки за еднократна употреба, при които вулгарната прагматичност тържествува над естетиката. Загубили сме връзката с природните елементи и съзерцателният момент, насладата при досегът с вещите. Някога естетиката се е вплитала в едно с практичността и древните майстори са създавали одухотворени произведения, които ни изумяват и днес. Красотата може да се крие в чашата от която отпиваме, в купата, от която вземаме плод, в брошката, която закичваме на гърдите си, мястото й е не само в музеите и галериите, а и в кухненският шкаф, на стената в детската стая, в чекмеджето на тоалетката… Това е моето вдъхновение и това търся, създавайки моите творби.“

Ваня Давчева

„Много се затруднявам да представя себе си само с няколко изречения – интересите ми са в много посоки. Но мога да кажа за момента , че се радвам на времето с дъщеря си, в Университета и малките часове на творчество, в които релаксирам.
По пътя до тук съм завършила Професионална Гимназия по Строителство, Архитектура и Геодезия, специалност „Парково строителство” гр. Пловдив, Изучавах „Актьорско майсторство за драматичен театър” към Театрална Студия А`парт” , сега съм студент по „Психология” в Пловдивския Университет и щастлива майка.
От 2001 г. до сега имам удоволствието да работя с колегите и да съм част от екипа на Театър А`парт – Пловдив.
От 2008 г. до сега хобито ми е изработка на бижута, декорации и аксесоари, като от 2013 г до сега развивам успешно направление за рециклирани материали в изкуството си и по- специално текстил.

Благодарна съм, че имам възможността да претворявам идеите си в ръчно изработени бижута, декорации и аксесоари. Друга голяма моя любов е рисуването с масло, текстилни бои и акрил.

Не мога да си представя живота без изкуство, което да обогатява душата и умът ни.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *