Възможно е в края на годината новата формула за изчисляване на пенсиите да се коригира

Възможно е след анализ в края на годината да се стигне до коригиране на новата формула за изчисляване на размера на пенсиите, ако има драстични отклонения, каза пред БНР Хасан Адемов от ДПС, който е председател на социалната комисия в НС. Според експерти промените ще ощетят 37% от населението. Адемов от своя страна посочи, че такова нещо не може да се твърди.

Според новата формула пенсиите ще се изчисляват само от доходите, върху които са внасяни осигуровки след 1 януари 2000 година. Заложен е и таван на индивидуалния коефициент при изчисляване на размера на пенсията.

В предаването „Преди всички“ Адемов каза:

„Да внесем повече яснота за тези 37 процента. Информацията е базирана на представителна извадка на пенсионираните през 2017-а година. Стигнало се е до извода, че 80 хиляди души могат да получат по-малък индивидуален коефициент, ако изчислението е по новите правила. Формулата, която действаше до края на 2018-а година, предвиждаше решаващи да бъдат трите последни години с най-висок доход. После се стигна до извода, че преди 1997-а година не е имало регистър и максимален осигурителен доход“, обясни д-р Адемов.

Според него не трябва да позволяваме единични нарушения, ако ги има, да служат за повод да накажем онези, които са били коректни към осигурителната система.

„Онези, които са били с висок осигурителен доход преди 2000 година, а после е спаднал, действително ще имат намаляване на индивидуалния коефициент. Над 3000 души у нас са с пенсия с размер над 2000 лева. Ако са спазвали закона към онази дата, не могат да бъдат ощетявани. Факт е, че в България трудно могат да се приемат подобни пенсии, но това не може да бъде аргумент срещу тях. Този разговор минава през доверието в осигурителната система. Трябва да накараме младите хора да се осигуряват върху реални доходи. Без доверие няма осигурителна система, която да функционира нормално“, допълни д-р Адемов.

По думите му нов подход може да има само на базата на сериозен анализ.

„В момента става дума за притеснения и страхове, не толкова за реално ощетяване. Отклоненията могат да дойдат от броя на хората, които преди 2000 година са имали висок доход, а после рязко е спаднал. Не бива този математически модел да създава притеснения, нека да изчакаме до края на годината“, добави Адемов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache