Борисов: Участник съм във Възродителния процес, такава мъка, такъв ужас никога няма да допусна! В отношенията си със САЩ, с Русия, НАТО, ЕС подхождаме веднъж партньорски, веднъж по интерес като българи, обобщи лидерът на ГЕРБ

„Поканил съм патриарх Неофит и главния мюфтия на среща в понеделник. Има една тема, която се казва етническа толерантност, с която ГЕРБ няма да прави компромис. И не защото някой ни е извил ръцете. С мене такъв разговор не е воден. Аз съм участник във Възродителния процес, бях на 28 г. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мене зависи нещо.“ Това каза премиерът Бойко Борисов пред Осмата академия на Жени ГЕРБ, която се провежда във Велико Търново.

„1 кв. м им даваха да си сложат покъщнината. Моята майка като ме изпращаше с автомата, военната униформа и кубинките, видя с очите си българи с различна религия да се гледат и да искат да се убиват. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО, щеше да стане тук началото на голямата война“, разказа Борисов.

„Ако помолим БНТ да извади активни кадри, да видите каква трагедия беше. Хиляди, стотици хиляди кервани от български граждани, само че с друга религия. Нямаше кой да им гледа животните. Командировахме учители от страната. Ужасно чудовищно време, сътворено то БКП/БСП. Още не може да се забрави това“, спомни си отминалите времена премиерът.

Той уточни, че „смеси стиснали ръцете“ със Саудитска Арабия заради радикалния ислям.

„Цял живот съм бил биткаджия. Искам да се спася от това. И да дърпаш бабички по границата, не е голямо геройство. Има и здрави мюсюлмани. Иди дърпай тях. Н жълтите павета е много лесно“, отсече Борисов.

„Ние казваме – опрощават се дълговете. Когато Дянков искаше на БПЦ да направим същото, му казах: „Има началник, който да решава тази работа. Ти не се бъркай“, поясни премиерът. И уточни, че правителството дава милиони за манастири и черкви.

„Нашето европейско председателство остана като пример и още се дава за пример. В цяла Европа се говори какво правихме. И за моя радост колегите от Западните Балкани го оцениха“, подчерта премиерът.

„Изключително важна е жп-линия София – Скопие -Тирана. Румънската страна уж е съгласна за мост на Свищов, защото мостовете на Русе и Видин са малко“, поясни премиерът.

„Някой ще каже – какво ни интересуват комшиите. Как, като те са до нас и много силно ни засягат. С нашите съседи е важно да има свързаност“, уточни той.

Борисов говори и за сигурността в Черно море.

„Балансираните ни отношения с Русия са много важни. По енергийните проекти пак се изказват. Аз не знам като се пенсионирам, БСП какво ще говорят“, каза Борисов.

За АЕЦ „Белене“ той подчерта, че не става дума вече за руска централа, а за чисто българска.

„В момента България има два собствени реактора и си търси желаещи да участват чрез конкурс“, каза Борисов.

„Със САЩ работим изключително добре. Огромните финанси и огромната армия на НАТО е на САЩ. Правим всичко възможно като добри партньори да имаме такова отношение, което да е съвместимо с нашите партньори. С една дума, в отношенията си със САЩ, с Русия, НАТО, ЕС подхождаме веднъж партньорски, веднъж по интерес като българи“, обобщи Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *