В Кърджали „никне” нов квартал над училището във  „Възрожденци” Строят се частни къщи и жилищни кооперации върху скалисти терени

Тротоарите в квартала са се превърнали в паркинги. Новите предприемачи не оставят места за паркиране

Нов квартал „никне” над училище „Петко Рачов Славейков” в кърджалийския квартал  „Възрожденци”. В момента усилено се строят близо десет частни къщи и жилищни кооперации. Част от тях вече са завършени в груб строеж. Офанзивата е от няколко месеца.

Новите постройки се вдигат върху неизползвани площи, като част от тях са скалисти. Вероятно никой не е допускал, че един ден на това място ще се оформи нов квартал.

Бумът на строителството в този район вероятно тепърва започва.  Има обявени парцели, които са предлагат срещу обезщетение. Това е позната практика, особено във „Възрожденци”. Собствениците отстъпват терените на строителни фирми срещу гаражи, търговска площ и апартаменти.

Живеещи във „Възрожденци”  си задават въпроса защо бе презастроена и съсипана централната част на квартала. Защо общината не е потърсила възможности още преди години градът да расте навън, а не навътре.  Тротоарите са се превърнали в паркинги. Новите предприемачи не оставят места за паркиране. В повечето жилищни кооперации паркоместата са в подземията, но  те се продават. На новодомците  не им се бърка  в джоба, затова избират да паркират върху тротоарите или да мушнат колите си между паркираните  автомобили пред старите жилищни блокове.

Както е известно, през миналата година община Кърджали беше сред първите в страната по брой издадени разрешителни за строеж. Изпреварваха я само София, Пловдив и Варна.

Валери НЕДЯЛКОВ

Снимки: Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache