Поемат таксите за детска градина на деца от уязвими семейства Промяната ще влезе в сила от догодина

Поемането на таксите за детска градина на деца от уязвими семейства ще бъде част от нов проект, който се обсъжда в момента с ЕК. Това съобщи пред журналисти заместник – образователният министър Деница Сачева, която участва в конференция „Грижа в ранната възраст“, организирана от Фондация “ За Нашите деца“, предаде БТА.

Проектът е на стойност 82 милиона лева и е насочен към детските градини. Поемането на таксите на деца от социално слаби семейства най-вероятно ще стане от следващата учебна година.

Ранното детско развитие е един от приоритетите на нашето министерство, заяви Сачева и допълни, че в работата по механизма за обхват на децата обратно в образователната система, от министерството винаги са поставяли акцент върху това децата още в ранна възраст да посещават детска градина. Проучвания доказват, че децата, които ходят на детска градина, много по-рядко отпадат по-късно от училище, освен това се социализират по-добре.

В момента в България има около 80 процента обхват на децата в предучилищна възраст, като целта е този обхват да се повиши до 90 процента до 2021 година, каза Сачева.

Тя съобщи, че в момента министерството, заедно с други ведомства, представители на гражданския сектор и академичните среди, разработва стратегия за ранно детско развитие, която ще бъде представена до края на тази година. Стратегията стъпва върху мултидисциплинарен подход за интеграция на различните системи – здравна, социална и образователна, както и на много работа с родители и с цялата общественост, за да се разбере важността на инвестициите в ранно детско развитие.

Според данни, раздадени на форума, 29,2 на сто от децата на възраст от 0 до 17 години в България са изложени на риск от бедност. Според данни на Евростат, делът на децата, живеещи в риск от бедност и социално изключване през 2017 година е 41,6 на сто, или над 550 хиляди. През 2017 година всяко осмо от десет деца, чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност /80, 1 на сто/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *