Срокът за подаване на заявления за детска градина е до края на април Класирането се извършва от специални комисии в детските градини

275 са свободните места в яслени групи за деца родени през 2017 година и 370 за първа възрастова група. Това е капацитетът на детските градини в град Кърджали, с който общината стартира приема на заявления за постъпване  в тях през новата учебна година.

Приемът на заявления започна от 1 март и ще продължи два месеца, а  новите срокове за подаване на документите са във връзка с направените промени в Наредбата за  условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини и в подготвителните групи на училищата на територията на община Кърджали, каза зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя подчерта, че родителите имат достатъчно време за подаване на документите до края на месец април, а необходимата документация изисквана от тях може да бъде открита на сайта на общината или в съответната детска градина.

„Новата наредба накара родителите  още в първия ден да застанат на опашки пред  детските заведения, но към момента не се наблюдава подобно нещо и подаването на документи върви нормално“, каза Тихомирова. Във връзка с притесненията на родителите, че има въведен принцип на райониране при приема в детски заведения, зам.-кметът заяви, че това не е точно така. Дете живеещо в района на детската градина получава една точка  повече от друго, което не е с такова местоживеене, но това не означава, че градината ще приема само деца от района.  Класирането се извършва от специални комисии в детските градини и  бонус точки получават и деца, чийто брат или сестра също посещава детското заведение. При липса на подобни показатели класирането се извършва по реда на подаване на заявленията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *