Паисиевци – евродепутати в Европейския парламент по програма „Евроскола“ Йоана Павлова от 10 В клас представи България с родопската песен „Вечерай, Радо…“

„Около 600 ученици от гимназии и техните учители от 24 европейски държави от Кърджали в България до Утрехт в Холандия ще представят училищата си и ще заемат местата на #MEPs in the #Hemicycle на Европейския парламент в Strasbourg.eu. Те ще имат уникалната възможност да дискутират с гръцката евродепутатка Ева Каили.“
Това гласи известието, публикувано на 07.03.2019 г. във фейсбук страницата на Euroscola. На този ден Parlement Européen – Страсбург за пореден път отвори врати за много млади европейци, сред които бе и ученически екип от СУ „Отец Паисий“ – град Кърджали. Чрез участието си в Деня на Euroscola паисиевци представиха България и града ни в една от най-висшите институции в обединена Европа и разбраха какво означава да бъдеш член на Европейския парламент и да познаваш по-добре Европейския съюз, европейската интеграция, европейското гражданство и парламентарната демокрация.
24 гимназисти от Средно училище „Отец Паисий“ – град Кърджали, заеха местата в Европейския парламент и опознаха отблизо работата на институцията.
Началото на работния ден за младите евродепутати започна с тържествено откриване и представяне на всяка участваща държава. Дванадесетокласникът Кирил Добрев презентира пред присъстващите България, Кърджали, СУ „Отец Паисий“, а Йоана Павлова от 10 В клас разкри името на родината ни в съзвучие с родопската песен „Вечерай, Радо…“. Деветокласничката Джулия Гардинър бе журналист с осигурен достъп до всички места в Европейския парламент.
В рамките на деня и според изискванията на проекта учениците, разделени в шест групи за  дебати, „заседания на комисии“ и „пленарно заседание“, оживено разискваха на английски език проблеми по предварително зададени теми. Въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, те водиха дискусии от различни области: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Миграция и интеграция“, „Младежка заетост“, „Сигурност и права на човека“, „Европейски избори 2019“, „Бъдеще на Европа“. Съвместните дейности по наболели актуални въпроси с младежки представители на други европейски училища станаха основа на дългосрочни приятелства, нови партньорства и бъдещи мечти.
Образователната програма на паисиевци бе придружена и с развлекателно-туристическа. Маршрутът в пътуването включваше красиви забележителности от Страсбург, Кел, Баден-Баден, Карслруе.
При завръщането си в Карлсруе – Германия – с български народни песни и хора паисиевци сътвориха своеобразен флашмоб.
През цялото време бяха придружавани от директора на училището Златко Атанасов, педагогическия съветник – госпожа Красимира Георгиева и госпожа Валентина Славеева – старши учител по обществени науки.
Припомняме, че това е третото поредно участие на ученици от СУ „Отец Паисий“ в Евроскола от 2011 година насам. Според регламента участие по програмата ще бъде възможно отново след три години. А дотогава за паисиевци предстоят нови предизвикателства и върхове.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache