Борисов привика социалния министър, синдикати и НОИ и нареди: Да няма намалени пенсии! Томислав Дончев обяви, че 53 млн. лв. ще бъдат отпуснати за великденски надбавки на пенсионерите

Премиерът Бойко Борисов привика на „Дондуков“ 1 социалния министър Бисер Петков, синдикатите и ръководителя на НОИ Ивайло Иванов заради новата формула, по която от тази година се изчисляват пенсиите.

Тя ощетява хиляди, сочат експерти.

 

Премиерът разпоредил на експертите да няма намалени пенсии, се разбра след разговора на „Дондуков“ 1.

На него присъствал и вицепремиерът Томислав Дончев. По-късно той съобщи пред медиите, че нито един „нов пенсионер“ няма да бъде ощетен, нещо повече – предвижда се да бъдат отпуснати 53 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите.

 

Шефът на НОИ Ивайло Иванов пък обясни пред медиите, че, за да няма ощетени, всяка нова пенсия ще се смята и по старата, и по новата формула и ще се прилага тази, която е по-благоприятна.

В измененията на пенсионния режим става дума за т. нар. „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула.
Според новите правила вече няма да се избират трите най-силни години преди 1997 г., също така няма да се зачита и доходът между 1997 г. и 1999 г. Ще се вземат предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега.
Аргументът за отпадането на другите три години е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а „стимулите” за измама – големи. И се стигало до случаи на нереално високи пенсии.

4 коментара

 1. Колчо каза:

  Ако не е цар Б. Б. да нареди на тоя и оня, ще си останем с по 20 – 30 лева пенсия.

  • Избирател каза:

   Вярно! А сега щели да дават и по някой лев отгоре за Великден. Ето от такива надбавки тъстът и тъщата на цв. цв. са спестили пари за новия му апартамент от милион и шестотин хиляди лева. Не завиждам, но щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Гавра е думата, гавра с всичко и всички в България.

 2. Zeli каза:

  Den na otvoreni vrati v trudovoto ministerstvo, noi, zdravnata kasa, zdravnoto ministerstvo, sadebnoto ministerstvo, ministerstvoto na razvitieto, ministerstvoto na ikonomikata, finansovoto ministerstvo, kulturnoto ministerstvo, sportnoto ministerstvo, turisticheskoto, voennoto ministerstvo…vsichki bg uchenici na zadaljitelno nabludenie tam…vseki den…

 3. решено каза:

  Защо ли винаги върви след събитията. Пуска клошарите напред и чисти след тях. Няма да гласувам за Буда без екип стабилен сегашните са без грам мозък. Цените на стоките и услугите са най- високи в ЕС , а ББ проблемчета решава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *