Режат помощите, ако децата не са в детска градина или училище За отсъствие от 5 учебни часа за ученик, семейството се лишава от месечна помощ за година

Децата не са ли в задължителна детска градина и в училище – семейството няма да получава семейни помощи от държавата за съответното дете. Това каза председателят на парламентарната Комисия по образование и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова по време на брифинг в Народното събрание.

По думите ѝ това е крайна поправка в сравнение със сегашния режим и няма да има вратички и изключения. „Промяната, която внасяме има една основна цел – всяко дете има право на образование, а семейството и държавата имат задължението да гарантират това право. Още нещо – не можем да си позволим нито сега разхищаване на средства, нито това да се случва в бъдеще“, допълни Дамянова.

Тя даде пример с една от провинциите на Германия, където ако детето не посещава училищни мероприятия дори в срок от три дни, семейството е длъжно да даде писмени обяснение за това.

„Ако семейството или ученикът получава парични средства, то директорът на училището е длъжен в срок до четири дни да уведоми съответната служба за насърчаване на образованието. Във Франция например още при първото записване на детето в училище родителят подписва договор, с който гарантира неговото посещаване. Ако детето не посещава училище, следват отново писмени обяснения, механизъм за подкрепа на детето, санкции, спиране на социалните помощи и дори намесата на прокурор“, допълни Милена Дамянова.

Председателят на Образователна комисия призова тази политика да не се приема само като политика на санкции. „Това е част от общата ни политика на образованието като приоритет и утвърждаване на училището като обществена и най-висша ценност“, допълни Дамянова.

ПГ на ГЕРБ внася законови промени, целящи редовното посещение на децата в задължителната училищна и предучилищна форма на обучение. Това каза зам.-председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Ангелова обясни, че промените касаят Закона за социално подпомагане и Закона за семейните помощи за деца. По думите ѝ целта е по-строго обвързване на получаването на месечните помощи за безработни, за наем на заплащане на общинско жилище и месечните помощи за деца с редовното посещение на децата в задължителната форма на обучение.

„Най-важната промяна е в Закона за семейните помощи за деца, че в рамките на един месец от една учебна година, ако се допуснати отсъствия повече от три дни за дете, което посещава редовна форма на предучилищно образование, и отсъствие от 5 учебни часа за ученик, семейството се лишава от месечна помощ за дете до навършване на 18 години или до завършване на средно образование“, допълни още Ангелова и уточни, че срокът за това ще е една година.

Навсякъде по страната непосещаването на училище е основен проблем, със законопроекта на ГЕРБ правим разумна крачка в посока решаването му. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Обикаляме из страната, почти навсякъде това е основният проблем. Гласът, който чуваме, призивите, които чуваме, са за усилване на санкционния механизъм. Не става само с убеждение. Законопроектът е крачка в тази посока. В същото време сме се опитали да направим разумна крачка“, коментира министърът.

Той отбеляза, че не всички видове социално подпомагане ще бъдат обвързани и уточни, че ще има помощи, които трябва да се предоставят, въпреки всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *