Славейковци достойно представиха България на спортен форум в Париж Шест спортистки училището участваха в международния форум She Runs – Active Girl’s Lead във френската столица

 

Шест спортистки от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали участваха в международния форум She Runs – Active Girl’s Lead, който се проведе във френската столица Париж през изминалата седмица. Над 500 участници от 35 държави се включиха в програмата, съставена от спортни прояви, игрови активности и обучение за момичета – лидери в спорта. Събитието е по проект на Международната федерация за ученически спорт и финансирано по програма Еразъм+.

Славейковци участваха от страна на Българската асоциация Спорт за учащи, където вече четири години са най-добре представеното училище на Ученическите игри в различните спортове. Ученичките в групата бяха избрани според постиженията си, владеенето на английски език на много високо ниво и изискванията на проекта. В част от представителните дейности на форума се включи и председателят на БАСУ Юлия Боянова, а ръководител на делегацията от България бе Румяна Павлова от БАСУ – и двете отдавнашни приятелки и съмишленици на СУ „Славейков“.

Единадесетокласничките Демет Джамбазова, Йоана Валериева, Сибел Айвазова, Бурчин Ибрахим, Анелия Крумова и десетокласничката Валентина Каменова, водени от педагогическия съветник Нешка Шопова, се изявиха активно във всички елементи на програмата. През първия ден по подобие на играта „Търсене на съкровище“ смесени отбори от няколко държави спазваха указанията и имаха за задача да стигнат за определено време до различни известни обекти из цял Париж, да попълнят там въпросници и да приключат мисията си до края на деня.

В последвалата „Културна вечер“ делегациите от всяка държава се представи по традиционен начин. Българските момичета изиграха кръшна ръченица, облечени в носии.

sdr

На 13 март – денят на She Runs Race, 500 международни участници заедно с повече от 1500 парижки ученички пробягаха трикилометрово разстояние покрай река Сена в центъра на френската столица. Празничното бягане бе открито от президента на Международната федерация за ученически спорт Лоран Петринка. На сцената при откриването бе и председателя на БАСУ Юлия Боянова, както и представител на българския посланик в Париж. Със своето включване в бягането повече от 2000 момичета отправиха послания като „Искаме равни възможности“, „Аз съм лидер“, „Води, а не следвай!“, „Спортът е ценност“ и други.

Четвъртият ден бе посветен на женската инициатива, лидерството и ползите от спорта.  Ден и половина организаторите посветиха на обучение на младите спортни лидери  как да мотивират своите съученици и приятели да спортуват, как да организират и провеждат спортни събития в различен мащаб.

За момичетата от Кърджали She Runs ще остане завинаги в спомените и сърцата им. Събитие от такъв мащаб трябва да се преживее, за него не може да се разказва, споделиха при завръщането си славейковските спортистки, когато се срещнаха с директора Милко Багдасаров. Въпреки липсата на време българската група успя да посети Айфеловата кула, Лувъра, Триумфалната арка, Шанз Елизе, стадионите по футбол и ръгби, Пантеона, Нотр Дам и Операта. Момичетата си обещаха, че ще се върнат в Париж.

dav

fbt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *