Кърджалийските актьори са на сцена и за празника си Преди празничния ден гостуват с комедията на абсурда „Няма места“ на автора Емил Йотовски

В навечерието на Световния ден са театъра – 27 март, актьорите от Театрално-музикален център „Димитър Димов“, Кърджали ще бъдат на сцена в Пещера, в Батак, в Стара Загора и в други населени места. Ден преди да се поздравят за професионалния си празник, на 26 март, гостуват с комедията на абсурда „Няма места“ на автора Емил Йотовски в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. По-рано през деня детската публика в старопрестолния град се среща с героите от „Безопасна приказка“ на режисьора Гълъб Бочуков.

В същия ден сцената на ТМЦ „Димитър Димов“ е отстъпена на родената в Кърджали изгряваща звезда на родния театър Кристина Топалова. Тя се представя с моноспектакъла „Сексът – начин на употреба“ на режисьора Николай Волев. Представлението по Дарио Фо е нетрадиционна изява в театъра на именития ни кинорежисьор, познат с филмите си „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“ и др. Началният час на спектакъла също е нетрадиционен за кърджалийската публика – 19.30 и е избран от актрисата. Чакането повече от 12 години да се появи актриса, която да осъществи идеята, си е струвало, признава Николай Волев.

Световният ден на театъра се отбелязва на 27 март от 1961 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Всяка година се разпространява обръщение на избрана личност от световна величина към хората, свързани с театъра, известно като Посланието на световния ден на театъра. То се превежда на 20 езика, чете се от милиони и се гледа от стотици хиляди зрители по целия свят. Първото Послание е написано от Жан Кокто през 1962 г. Освен разнообразните прояви по повод Световния ден на театъра, у нас той се отбелязва и с връчването на наградите „Икар“ – най-престижното отличие за сценично изкуство в България.

Всеки един ден би трябвало да се счита за театрален ден, тъй като наша отговорност е да продължаваме традицията да забавляваме, образоваме и просветляваме своите зрители, без които нямаше да ни има, цитира Джуди Денч, отправяйки своя поздрав към колеги и публика директорът на ТМЦ „Димитър Димов“, Кърджали Гълъб Бочуков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache