Росица Генчева: Докато не спре медицината да бъде търговия, нещата няма да вървят Като председател на регионалната структура на професионалистите по здравни грижи в Кърджали тя бе на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

Росица Генчева

Колегите здравни работници са недоволни от начина на заплащане, от начина на разпределение на средствата, от лошите условия на труд, от това че няма добро заплащане на нощния труд. Ние подкрепяме исканията на протестиращите в Националния протест на медицинските специалисти, защото от 15-20 години е едно и също. Но нещата трудно се случват в държавата, защото няма политическа воля„ каза за „Нов живот“ председателят на регионалната структура на професионалистите по здравни грижи Росица Генчева.

Тя бе на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване. Повод за срещата бе Националният протест на медицинските специалисти, който се организира във Фейсбук.

„Госпожа Караянчева много добре ни посрещна, но не беше запозната съвсем с нашите проблеми. Д-р Дариткова абсолютно компетентно отговори на всичките ни въпроси и заяви, че ще направят всичко възможно да влязат в стандарт лечебните заведения. Имахме и разговор с д-р Дечо Дечев, управителят на НЗОК“, поясни Росица Генчева.

„Исканията са ни едни и същи. Подкрепяме протеста, но, отбелязвам, че не го организира Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Организира го една група във Фейсбук. Имахме такъв протест миналата година на 12 май, в Деня на сестринството, вместо да празнуваме, протестирахме от цялата страна. И се постигнаха договорености заплатите от 700 лв. да станат 900 в колективния трудов договор“, поясни още Генчева.

По думите ѝ синдикатите по места не работят както трябва. „Работодателите се оправдават, че независимо от ниските основни заплати, се получава заплащане и от клинични пътеки, но това не е достатъчно. Има отделения, които получават много малко клинични пътеки. Този солидарен принцип също не е много добър“, подчерта председателят на БАПЗГ.

„Протестите ще продължават, поне така са решили колегите. Но Фейсбук не е начин за организиране на протестни действия„, коментира още Генчева.

Отвореното писмо, прието на национален съвет на асоциацията, ще бъде разпратено до премиера, до председателя на НС, до всички институции и до медиите, както и до всички медицински специалисти в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *