Идеята на Ердоган да превърне „Св. София“ в джамия ядоса Гърция Катедралата, построена през VI век, е била главен храм на Константинополската патриаршия

Гръцкото правителство изрази несъгласие с изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че византийската катедрала „Света София“ в Истанбул, която в момента е музей, може да бъде превърната в джамия, предаде Асошиейтед прес.

„Това е не само един велик храм на християнството – най-големият в продължение на много векове – но той принадлежи и на човечеството. Той е признат от ЮНЕСКО като част от нашето световно културно наследство“, изтъкна гръцкият външен министър Йоргос Катрунгалос, съобщава БТА.

Ердоган е направил това изявление в съвместно телевизионно предаване на турските телевизии ТГРТ Хабер и Беяз ТВ в неделя, отговаряйки на въпрос дали посещенията в „Света София“ може да станат безплатни.

Президентът заявил, че това лесно може да стане, като е изтъкнал също, че „Света София“ може да бъде извадена от статута на музей и да бъде отворена за безплатни посещения като джамия „Света София“.

Твърденията на Ердоган предизвикаха недоволство в Гърция, тъй като катедралата, построена през VI век, е била главен храм на Константинополската патриаршия.

В джамия църквата е превърната след завладяването на Константинопол през 1453 г. от османските турци.

По нареждане на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк „Света София“ отваря врати като музей през 1935 г.

Храмът „Св. София“ е най-внушителният паметник на византийското изкуство.

Изграден е от двама гениални архитекти – Антимий от Тралес и Исидор от Милет през 532-537 година по време на разцвета на византийското изкуство при Юстиниан (527-565).

Църквата била част от дворцовия императорски комплекс.

Ето защо е градена като най-голямата „парадна зала на двореца“.

Нейните строители се справят безпогрешно с изискванията на владетеля, припомня сайтът pravoslavieto.com.

След падането на Константинопол под турско робство през 1453 г., „Св. София“ била превърната в джамия.

Юстинияновият храм и до днес най-забележителният, най-величественият паметник на християнската архитектура от византийски стил през най-цветущия му период на развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache