Дойче веле: Местните избори тази неделя в Турция могат да са повратна точка Те са лакмус за Ердоган и неговата политика

Дойче веле

Първи избори по време на криза

Без съмнение Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) дойдоха на власт през 2002 година, защото избирателите искаха да дадат урок на утвърдените партии. Причина за това беше тежката икономическа криза, която започна през 2001 година. Ердоган обеща промяна. И оттогава насам неговата партия печели всички избори. – в повечето случаи с абсолютно мнозинство.

Местните избори тази неделя обаче могат да се превърнат в повратна точка.

Когато през миналата година започнаха икономическите проблеми, не само опозицията обвини Ердоган за влошаването на стопанската ситуация. Част от избирателите на ПСР вижда причината за това в неправилната политика на Ердоган. Само за една година турската лира загуби около 40 процента от стойността си спрямо долара. В същото време инфлацията се удвои и в момента е 20 процента, а икономическият ръст спада.

Безработицата в момента е 11 на сто – казано иначе, около 3,5 милиона души в страната са без работа. Това е най-високото ниво на безработица от почти десет години. И вместо да предприема някакви разумни мерки, правителството на Ердоган обвинява „западните сили“ за кризата, които упражнявали икономически натиск върху Турция. Турският президент постоянно се кълне, че след изборите кризата ще бъде овладяна. Икономистите обаче смятат, че сегашните проблеми са само върхът на айсберга, и че ще става по-лошо.  

Турците никога не са се вълнували особено от местни избори. Това обаче не важи за гласуването тази неделя.

Президентът Ердоган се опитва да отклони вниманието от икономическите проблеми на страната и да го насочи в друга посока: той повтаря, че Турция имала да решава къде-къде по-големи проблеми. По думите му, въпросът бил „на живот и смърт“. Ставало въпрос за оцеляването на страната, и ако управляващата партия загуби, страната щяла да колабира, уверява Ердоган.

В същото време той сатанизира опозицията и ѝ приписва „тероризъм“.

Има вече осъдени членове на прокюрдската партия за „подкрепа на тероризма“ – обвинени са в колаборационизъм със забранената Кюрдска работническа партия ПКК. Очевидно това дава основание на Ердоган да обвинява в „тероризъм“ цялата опозиция заедно с нейните привърженици. Но понеже той беше много остро критикуван за тази си позиция, президентът я посмекчи малко, изключвайки привържениците на опозицията от кръга на заподозрените. Което обаче не променя много нещата, защото над самата опозиция продължава да тегне обвинението за „тероризъм“.

Залогът – големите турски градове

Последните допитвания  сочат, че ПСР може да загуби властта си в големите метрополии като Истанбул и Анкара. Евентуална загуба на Истанбул, където Ердоган започна политическата си кариера, ще бъде сигнал, че ПСР залязва, казват наблюдателите.

Кандидатурата на бившия премиер Бинали Йълдъръм за кметския пост в Истанбул показва какво голямо значение има турският мегаполис за Ердоган и неговата партия.

Очакванията в турската столица Анкара са по-различни. Борбата между двамата кандидати на ПСР и Републиканската народна партия /РНП/ ще бъде изключително оспорвана. През последните дни стана ясно, че кандидатът на РНП Мансур Яваш засега изпреварва сегашния кмет от ПСР. Ако управляващите загубят тези два важни града, това ще бъде много сериозен знак както за президента Ердоган, така и за опозицията, и ще има силен отзвук в цяла Турция.

Заплахите на Ердоган

Три седмици преди местните избори започна разследване срещу кандидата за кметския пост в Анкара Мансур Яваш от РНП. Според анализаторите, това е знак колко много Ердоган се страхува да не загуби изборите в турската столица. Въпреки че няма никакви доказателства срещу кандидата на опозицията, определено Ердоган е решен да дискредитира Яваш, казват много наблюдатели.

Турският президент използва същия метод и в източен Анадол – там той обвини демократично избраните народни представители в „тероризъм“, след това заведе дела срещу тях, вкара ги в затвора и постави на тяхно място верни на ПСР хора. Въпреки че прокуратурата все още не е повдигнала официално обвинение срещу Мансур Яваш, нищо чудно в случай на победа той също да се окаже в затвора, вместо в кметството на Анкара.

Подобна тактика използва правителството в 97 от общо 110-те града и общини в източната и югоизточната част на страната. Кметовете от прокюрдската партия бяха обвинени в „подкрепа на терористичната организация ПКК и на тяхно място бяха инсталирани верни на правителството кметове. Все още в затворите се намират 40 кметове от прокюрдската партия.

Лакмус за новото обществено устройство

Това са първите местни избори в страната, откакто Турция е президентска република. Голямата цел на Ердоган преди една година беше да победи на президентските избори, за да постигне мечтата си за еднолично управление.

Тази победа обаче беше извоювана с много крехка преднина от само 51 процента от гласовете. Сега социолозите прогнозират тежки загуби за ПСР, което ще бъде сигнал за това, че хората в Турция не приемат новата президентска система, така както желаят Ердоган и неговата партия.

Опозицията пък няма да има друга възможност да убеди избирателите преди следващите парламентарни и президентски избори през 2023 година. В този смисъл местните избори в неделя са лакмус за Ердоган и неговата политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache