Почина художникът Петко Серкеджиев Живописец, иконописец и реставратор на църковни стенописи той остави следа и в Кърджали, където живя дълги години

На 4 април в София почина художникът

Петко Серкеджиев /Пенсер/

Роден е на 15 декември през 1947-ма година. Работи в областта на сценографията, реставрация на паметници на културата и основно живопис. Има много самостоятелни изложби. Негови творби се намират в частни колекции по света – Франция, Италия, Испания, Англия, Швеция, Мексико, Канада, Бразилия, Турция, Гърция, Унгария и др.

Негово дело е реставрацията и изографисването на повече от 40 църкви в цялата страна. 

Последната изложба на реставрирани от него икони беше “Иконите  в Странджа – самобитност и магия”, организирана в Царево от края на миналата и началото на тази година.

Художникът живя и работи дълги години в Кърджали, преди да се премести в София. Освен с невероятния му талант на художник ще го запомним и като страстен любител на музиката и рок певец.

Поклон пред паметта му

 

Екипът на „Нов живот“ и приятелите му изказват съболезнования на близките му

6 коментара

 1. Хари Атанасов каза:

  Съболезнования от дружеството на художниците!

 2. Александър Пенчев каза:

  ДА Е СВЕТЛА ПАМЕТТА ЗА НЕГО ! ГОВОРЕХМЕ ПО ТЕЛЕФОНИТЕ ДА СЕ ВИДИМ СЛЕД 52 ГОДИНИ … ЗАЕДНО СЛУЖИХМЕ В АНСАМБЪЛА НА ГУСВ / ТОГАВА ГУТП / …..МНОГО ГОВОРЕХМЕ ЗА ОПЕРА И СВЕТОВНИ ОПЕРНИ ПЕВЦИ…МНОГО МИ Е МЪЧНО , ЧЕ ТАКА И НЕ МОЖАХМЕ ДА СЕ ВИДИМ…ПОЧИВАЙ В МИР , ПРИЯТЕЛЮ !!!

 3. С.Ламбев каза:

  Вечна му памет ! След много страдания си отиде един одухотворен талантлив човек.

 4. краси каза:

  R.I.P. приятелю ! Работихме заедно доста… като музиканти ! Стана Кръстник на дъщеря ми когати реставрираше църквата в Несебър и пееше вечер със нас на Сл Бряг ! После се изгубихме за дълго…Аз пътувах из Европа и той пътуваше..За последно се видяхме през 86 за кратко ! Страхотен художник !!!

 5. анонимен каза:

  Почивай в мир , Петко!

 6. 27 N 84 W каза:

  Чист и светъл небесен път, Творецо !
  Почивай в Мир . . .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache