За първи път „Езоп“ на турски език на сцената на  кърджалийския театър   Това е спектакъл за силата на словото, за цената на свободата, за любовта такава, каквато не може да бъде, споделя режисьорът Гълъб Бочуков Бочуков

Театрално-музикален център „Димитър Димов“ – Кърджали представя премиерното си заглавие „Езоп“ на автора Гилерме Фигейредо на турски език. Премиерата е на 9 април от 19 ч. и за нея са поканени всички народни представители от Кърджалийски избирателен район, генералният консул на Р Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, кметове на общини.
Режисьор е Гълъб Бочуков, сценографията е на  Томиана Томова-Начева, хореограф е Веселина Арабаджиева.  Преводът на турски език на сценичната адаптация на режисьора е направен от Гюлшен Расим. Текстът е подготвен специално за участието на Кърджалийския театър на международния фестивал на държавните театри, които правят спектакли на турски език в град Коня, Република Турция. Домакините бяха впечатлени от предложението ни да представим „Езоп“, тъй като няма превод на турски език на пиесата, сподели режисьора. Това е един спектакъл за силата на словото, за цената на свободата, за любовта такава, каквато не може да бъде, каза още Бочуков, представяйки премиерното заглавие.
Ролята на Езоп е поверена на актьора Якуб Якуб. В ролята на философа Ксант ще видим Мустафа Исмаил, а в образа на съпругата му, свободолюбивата Клея, влиза Кериме Исмаил. Леман Байрева ще изиграе изкусителката Мелита. Рахим Ферад ще видим като пълководеца Агностос, а Орхан Тахир – в ролята на Етиопеца. Въздействието от случващото се на сцената се засилва от оригиналната хореография в изпълнение на Веселина Арабаджиева, Гинка Кирчева и Мергюл Юриева.
Зрителите ще видят една трагикомедия за живота, нравите и чувствата вълнували хората, живели по времето на Езоп, разкри режисьора. Ще се учудите, колко далечно, а същевременно познато изглежда всичко, допълни Бочуков.

 

1 отговор

  1. Павлов каза:

    Защо трябва да е на турски език?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache