Соломон Паси: Да поискаме от папа Франциск български католически кардинал Сега сме в нова фаза на отношенията си с Ватикана, смята президентът на Атлантическия клуб в България

Ключовата дума на визитата на папа Франциск през май у нас ще бъде „мир“ и тогава България ще бъде в световния фокус. И нека по време на тази визита мирът да блика от България и целият свят да го види това, каза президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси на конференцията „Папа Франциск в България“, организирана от БАН и от Атлантическия клуб.
Папата ще бъде в България от 5 до 7 май.
Той отбеляза, че първият, който кани папа Йоан Павел Втори в България, е президентът Желев, а след това през 1994 г. започва и мощна кампания за идването на папата у нас. „Тогава имаше огромна съпротива срещу това идване – и политическа, и религиозна, и на неразбирането, и на инерцията, и на липсата на култура в тази област“, обясни Соломон Паси. Той отбеляза и приноса на Симеон Сакскобургготски за идването на папа Йоан Павел Втори през 2002 г. в България. Тогава папата каза знаменаталната фраза, че „България няма отношение към атентата срещу него“, припомни Соломон Паси.
През същата тази 2002 година България получи две заветни покани – поканата да влезе в НАТО – през ноември 2002 г., и датата за членство в ЕС – пак през есента на 2002 г.
Сега сме в нова фаза на отношенията си с Ватикана, посочи Соломон Паси и разказа, че в качеството си на външен министър е изпратил на летището папа Йоан Павел Втори и му е връчил писмо. В него му благодарих за посещението, но отбелязах, че „за да има България по-голяма тежест в света и в католическия свят, смятаме, че е назрял моментът да определите един български кардинал“, каза Паси. Според него основната политическа мисия на визитата на папа Франциск у нас трябва да е свързана с това българското правителство и католиците ни да поискат от папата той да направи онова, за което на папа Йоан Павел Втори не му стигна времето – да имаме български кардинал. „Надявам се след визитата на папа Франциск у нас, да имаме един български католически кардинал“, каза Соломон Паси на конференцията.
От 5 до 7 май у нас ще се случи важно и историческо събитие – визитата на папа Франциск в България, който беше избран преди шест години за римски папа. Той е първият папа от Новия свят и първият папа йезуит, каза и заместник-председателят на Комисията по вероизповеданията към Народното събрание Васил Антонов на конференцията „Папа Франциск в България“. През 2014 г. известно списание определи папа Франциск за „най-влиятелния световен лидер“ – заради реформите му във Ватикана и заради положителното лице, което дава на църквата, заяви Антонов.
В България папа Франциск идва с посланието „Мир на Земята“, а човечеството се нуждае днес от мир и от християнско единство. Историческите факти сочат, че до десети век Православната и Католическата църква са били в единство и са имали седем Вселенски събора, каза Васил Антонов. Той съобщи, че „в България православните християни са около 6 милиона, мюсюлманите са 780 000, католиците са малко над 80 000, а последователите на Арменската църква са над 10 000 души“. В бездуховното време, в което живеем, е нужно задълбочаване на богословския диалог и обръщане към християнските ценности и послания, заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията. НЖ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache