До три години: Евтин интернет за всички Държавата ще гарантира, че достъпът до мрежата ще е на принципите на обективност, прозрачност, недопускане на дискриминация

На всички потребители в България трябва да се осигури интернет на достъпна цена. Това предвижда актуализираната политика в електронните съобщения до 2022 година, пише 24 часа. Документът е пуснат за обществено обсъждане. В интернет достъпа трябва да са включени минимален брой от 11 услуги, сред които имейл, търсачки и социални мрежи, възможност за онлайн пазаруване, използване на електронни административни услуги. Ако се установи, че цената не е достъпна, особено за потребители с нисък доход или със специални социални потребности, те могат да получат помощ от държавата. Друг вариант е операторите да предоставят тарифи за бедни, различни от обичайните им оферти, а социално слабите да я ползват срещу ваучери.
Държавата може да задължи компаниите да имат общи тарифи за цялата територия на страната. Няма ограничения за техническите средства, използвани за осигуряване на връзката – тя може да е по кабел или чрез безжична мрежа. За да има ефикасност при предоставянето на услугата, ще се избират два подхода. Първият е да се определи един или няколко оператора, които да гарантират наличност на цялата територия на държавата. Вторият е да има териториално разделение и да се определят доставчици за съответния регион. Държавата ще гарантира, че достъпът до интернет ще е на принципите на обективност, прозрачност, недопускане на дискриминация. Ако се установи, че разходите на операторите за доставката на интернет са по-високи от определената цена, компаниите ще бъдат компенсирани. Това ще става чрез обществен фонд, който да покрива разликата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache