До три години: Евтин интернет за всички Държавата ще гарантира, че достъпът до мрежата ще е на принципите на обективност, прозрачност, недопускане на дискриминация

На всички потребители в България трябва да се осигури интернет на достъпна цена. Това предвижда актуализираната политика в електронните съобщения до 2022 година, пише 24 часа. Документът е пуснат за обществено обсъждане. В интернет достъпа трябва да са включени минимален брой от 11 услуги, сред които имейл, търсачки и социални мрежи, възможност за онлайн пазаруване, използване на електронни административни услуги. Ако се установи, че цената не е достъпна, особено за потребители с нисък доход или със специални социални потребности, те могат да получат помощ от държавата. Друг вариант е операторите да предоставят тарифи за бедни, различни от обичайните им оферти, а социално слабите да я ползват срещу ваучери.
Държавата може да задължи компаниите да имат общи тарифи за цялата територия на страната. Няма ограничения за техническите средства, използвани за осигуряване на връзката – тя може да е по кабел или чрез безжична мрежа. За да има ефикасност при предоставянето на услугата, ще се избират два подхода. Първият е да се определи един или няколко оператора, които да гарантират наличност на цялата територия на държавата. Вторият е да има териториално разделение и да се определят доставчици за съответния регион. Държавата ще гарантира, че достъпът до интернет ще е на принципите на обективност, прозрачност, недопускане на дискриминация. Ако се установи, че разходите на операторите за доставката на интернет са по-високи от определената цена, компаниите ще бъдат компенсирани. Това ще става чрез обществен фонд, който да покрива разликата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache