Сдружаването в името на словото води до повече негови победи Представяне на сп. „Южно утро” в Руския културно-информационен център, София

На  4 април  в Руския културно-информационен център, София,  бе представено под  формата на литературно четене списанието за  общество, култура и литература „Южно утро”. То е дело на община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”. За излизането на неговия пилотен брой помогнаха и община Минерални бани, община Кирково и „НЕОХИМ“ – АД.  В рубриките на сборника – Поезия, Проза, Преводи, Интервю, Памет и Детско творчество, се изявиха над 80 души, 1/4  от които ученици от 3 до 11 клас от няколко общини.
В уютната обстановка на Мраморната зала в Руския културно-информационен център първи се изявиха млади таланти от кърджалийското СУ „П.Р. Славейков”, част от тях участници в Журналистическия клуб „Славейков“ с ръководител Антония Маровска. След тях свои творби прочетоха и представените в „Южно утро” кърджалийски поети Вилдан Сефер, Маргарита Павлова, Невин Садъкова, Лияна Фероли и  Хабибе Ахмедова.
Свои творчески откровения споделиха и  ученици от две елитни хасковки училища – Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Пред микрофона застанаха и по-големите им колеги по перо – техните съграждани Стойка Мариновска и София Милева.
А димитровградската група бе представена от поетите Дима Чонова, Петко Каневски и Демир Демирев.
Така, с радушното гостоприемство на домакините – поетесите Наталия Ерменкова /председател на Съюза на рускоезичните писатели в България/ и Елвира Божилова се създаде една чудесна атмосфера на творчески обмен между енергиите на младите дарования и на техните по-големи събратя по перо. Творческият диалог започна със стих, посветен на България, изпълнен от Наталия Ерменкова и завърши със стиха „Русия” на Петко Каневски.
Творческият диалог- рецитал потвърди изказаното от някои педагози и психолози становище, че подтиснатите от натиска на системата ни деца се нуждаят от точно такива  творчески отдушници, повече  самоизяви и сътрудничества извън ограниченията на учебните програми, от въвеждане на повече клубни форми по изкуствата. Защото творчеството е най-свободната територия на духа, на споделянето, на градивния обмен, в която се поощрява въображението, интуицията, откривателството, изследователския нюх.
Като изказаха към всички присъстващи своите поздрави и пожелания за нови срещи и нови поводи за вдъхновения, поетесите-домакини подариха на всеки участник в литературното четене по една книга  и по една видеокасета с исторически филми на представилите се в рецитала  училища от Кърджали и Хасково.
Поздрави към организаторите на събитието и участниците в представянето-рецитал на сп. „Южно утро” поднесоха Трендафил Василев, член на УС на Съюза на българските писатели и Дора Милева, член на Съюза на учените в България и на Съюза на независимите писатели. Те също поощриха обединяването на творческите изяви в подобни събития, защото така могат да се постигнат повече победи в  полето на словото.
Лияна ФЕРОЛИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache