Момчилград, добре дошъл и в лоното на Световния тенис на маса Рой Нортън: Пристигнах тук от уважение към моя приятел м. с. Димитър Караиванов и заради известността на момчилградската школа по тенис на маса

Освен състезател Рой Нортън бе и съдия на турнира

Световния ден на тениса на маса Рой Нортън от Англия – бивш президент на  Международното общество на ветераните по тенис на маса, посрещна в Момчилград.
Седемдесет и седемгодишният англичанин бе и съдия, и състезател в  Международния турнир по тенис на маса. Турнирът бе под патронажа и за наградите на „Ротари клуб”- Момчилград, със съдействието на общината и СКТМ ”Родопи”. Рой Нортън  вдигна купата на победителите в индивидуалното първенство и зае трето място на двойки.
Гостът от Англия бе любезен да даде интервю за „Нов живот”.
– Честита победа!
Честито и на момчилградчани. Радвам се, че в Световния ден на тениса на маса мога да ви поздравя  с включването на Международния турнир по тениса на маса в Националния календар на страната ви и в Международния календар на Световната федерация на тениса на маса.
Затова ви приветствам: Момчилград, добре дошъл и в лоното на Световния тенис на маса!
– Пристигнахте от Бирмингам в Момчилград заедно със съпругата си Шърна Чембърс…
Тя много обича тениса на маса и ми е „талисманът” за победите. Тук съм и от    уважение към моя приятел – м.с. Димитър Караиванов, и заради известността на момчилградската школа по тенис на маса.

Приятелството на Рой Нортън със м.с. Димитър Караиванов е повече от десетилетие

– Какво знаете за тази школа?
– Да вземем само трима от нейните представители: м.с. Димитър Караиванов, с големи заслуги към световния, европейския и българския тенис на маса – като състезател и като ръководител. Даниела Гергелчева – шампионка на Европа, Георги Дамянов – треньор на националните отбори на САЩ, Канада и Сейшелски острови…
– От повече от половин век сте в тениса на маса…
– От 64 години насам. Започнах да играя от 13-годишен. Участвал съм в състезания и като млад, и като ветеран, и в турнири на хора с увреждания.
Национален състезател съм на Англия при ветераните. Бронзов медалист съм от Световното първенство в Китай и трикратен сребърен и бронзов медалист от Европейски първенства.
– Като вицепрезидент на Международното общество на ветераните по тенис на маса – през 2003година съдействахте България да се присъедини към това общество
– Обичам България и българския тенис на маса. От това време се познаваме и с м.с. Димитър Караиванов.   Той се изяви и като един от ръководителите на българския, европейския и световния тенис на маса.

И в Момчилград англичанинът спечели купата

– Какви са впечатленията ви от гостуването в Момчилград?
– Красив град, с гостоприемни хора, с модерна спортна зала, с прекрасни условия и отлична организация. С добър тенис на маса…
– Доколко е добър тенисът ни, в сравнение с този в Англия?
– И ние, и вие сме далеч от първите в света – Китай, Швеция, Германия… Англия е на средно световно ниво, а България е на средно европейско. Като цяло тенисът на маса в България, Англия и по целия свят се развива в правилна посока. Състезанията са не само спорт, но и приятелство.
– Ще гостувате ли отново в Момчилград?
– След като вече сте включени и в Световния календар, ще гостувам при всяка една възможност.
Разговора води: Стайко КАФОВ
Снимки: Стайко КАФОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache