Опасна акция по почистване на яз. „Боровица“ в рамките на кампанията „Кърджали – чист и красив“ Мероприятието се извършва за поредна година по инициатива на Обществения съвет

Опасна акция по почистването на яз. „Боровица“ бе проведена вчера в рамките на кампанията „Кърджали – чист и красив“. Тя бе планирана от Обществения съвет към местния парламент на Кърджали и осъществена с помощта на ръководството на ВиК – Кърджали. Рисковата акция бе ръководена от Веселин Илиев, областен лидер на КТ „Подкрепа“, и Ангел Матушев, председател на Туристическото дружество в Кърджали. И двамата са членове на ръководството на Обществения съвет.
В акцията се включиха доброволци от водоснабдителното дружество, както и членове на КТ „Подкрепа“.
Почистването на язовира бе наложително, тъй като в него се бе натрупала гниеща дървесина – стволове на дървета  и коренища. Гниенето им влошава качеството на питейната вода, с която яз. „Боровица“ снабдява Кърджали, Момчилград и прилежащите им села.
Акцията бе много опасна, защото язовирът прелива, а голяма част от гниещата дървесина бе на ръба на преливника. Дотам може да се стигне единствено с лодка с гребла. Тя беше обезопасена с въжета, за да не попадне в преливника.
От ВиК – Кърджали осигуриха както лодката, така и камион и кран за вдигането и извозването на стволовете и коренищата.


Георги КУЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache