Осветиха изцяло обновената църква „Свети Атанасий Велики“ Светецът е покровителят на Златоград

След 96 години от построяването си емблематичен храм край Златоград беше осветен за втори път след цялостен ремонт, осъществен с даренията на над 200 души с различно вероизповедание. Архимандрит Висарион и златоградският свещеник Константин Атанасов отслужиха тържествен водосвет за откриването на напълно обновения храм „Свети Атанасий Велики“ край Златоград.
В деня на Светеца 2 май да запалят свещичка и да се помолят в напълно обновената с дарения и доброволен труд църква, дойдоха много златоградчани и гости. За всички е приготвена и благословена трапеза.
Църквата „Св. Атанасий Велики“ в Златоград навърши 95 години от построяването си през 2018 г., когатозапочна и кампания за укрепването и възстановяването на светата обител, построена през 1923 г на мястото на манастир, разрушен от турците през 1750 г. Благодарение на усилията на църковното настоятелство и десетките дарители, Златоград вече има изцяло нов храм. Построена е изцяло нова камбанария, направени са каменни облицовки на стените, поставена е нова дограма, мазилка, осветление и църковно обзавеждане.
„Имаме изцяло нов храм, в кампанията за набиране на средства се включиха много хора, всеки дари пари и доброволен труд според възможностите си, независимо от вероизповеданието“, каза отец Атанасов и отправи апел към всички с отношение към вярата да дарят за довършването на цялостното обновление на легендарната църква, чийто патрон е покровителят на Златоград Свети Атанасий.
Дарения, необходими за довършителни работи, продължават да се събират в двата храма в града, както и в банковата сметка на църковно настоятелство на храм „Свети Георги“ в Златоград.
Банка ДСК IBAN BG 26STSA93000000473855 BIC STSA BGSF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache