След Кърджали Месецът на Америка продължава в Крумовград Изложбата „50  години човек на Луната. Българската следа“ ще бъде показана на 10 май в СУ „Васил Левски“

Изложбата „50  години човек на Луната. Българската следа“, която бе показана по време на Месеца на Америка в Кърджали, на 10 май ще бъде открита в Крумовград, в Средно училище „Васил Левски“. Тя е подготвена от екипа на Астрономическа обсерватория “Славей Златев“ и отразява моменти от космическата програма „Аполо“ на Съединените щати, както и прякото участие на няколко българи. Трима са най-ярките представители, въпреки че има сведения и за други. Показани са Виден Табаков, Джон /Иван/ Ночев и Асен Йорданов.

Агоп Узунбохосян, директор на Обсерваторията, съобщи, че Крумовград не е избран случайно.  Там има две преподавателки по физика, които работят доста сериозно и подготвят своите възпитаници за високата наука. Тази година ученичката Николина Маджарова е четвърта в България на Националната олимпиада по астрономия във възрастовата група 7-8 клас.

Месецът на Америка се проведе за девети път в Кърджали през месец февруари. Той се организира от Дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали.

нж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache