В Крумовград  бе открита изложбата „50 години човек на Луната. Българската следа“ Експозицията разказва също и за прякото участие на няколко българи в американската космическа програма „Аполо“

В Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград  в петък бе открита изложбата „50 години човек на Луната. Българската следа“. Тя е подготвена от екипа на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ и показва едно голямо достижение на човешката цивилизация, каквото е кацането на Луната. Тази година в цял свят се отбелязват 50 години от стъпването на човека на лунната повърхност. Експозицията разказва също и за прякото участие на няколко българи в американската космическа програма „Аполо“.
Директорът на училището Цветан Терзиев, Валентина Иванова, председател на дружество „Приятели на САЩ“ и Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория, откриха изложбата, а любознателните ученици зададоха десетки въпроси.
Агоп Узунбохосян разказа за тримата най-ярки учени, въпреки че има сведения и за други български участници. Виден Табаков, който по лична покана на Вернер фон Браун, разработва металите, от които са изградени горивните камери на ракетата-носител „Сатурн 5“. Фирмата на Иван /Джон/ Ночев разработва двигателите на лунния модул, който се отделя от кораба-майка „Аполо“, каца на Луната и след това се връща обратно на кораба-майка. Това съоръжение дава възможност на първите двама астронавти, които стъпват на Луната, да се върнат обратно на Земята.
Много интересен е и приносът на Асен Йорданов. Написал е учебници, по които астронавтите се готвят. Самият Нийл Армстронг, първият човек стъпил на Луната, признава, че се е учил от тези учебници и това го е прави един от най-успешните пилоти на своето време. „Асен Йорданов е патентовал първата въздушна възглавници, която в днешно време е част от всеки автомобил., добави Агоп Узунбохосян.
За първи път изложбата „50 години човек на Луната. Българската следа“ беше показана в Средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали, като част от програмата на „Февруари – Месец на Америка”, организирани от Дружество „Приятели на САЩ“, Посолството на САЩ в България и Община Кърджали. НЖ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache