Градът на Даниела Гергелчева е и ще бъде един от бастионите на българския тенис на маса Каза пред "Нов Живот" Иван Костадинов, международен съдия

В България някой трудно ще може да повтори успеха на европейската шампионка от Момчилград, но младите от школата на Спортен клуб ”Родопи” са тръгнали по нейния път

Иван Костадинов /вдясно/ даде висока оценка на тениса на маса в Момчилград

Неотдавна в интервюто си с Рой Нортън – Англия, бивш президент  на Международното общество по тенис на маса, поставихме акцента върху българския и респективно върху момчилградския тенис на маса, погледнати откъм отвъд Ламанша. В разговора ни сега с Иван Костадинов, заместник-председател на Републиканската съдийска колегия към Българската федерация по тенис на маса и международен съдия, се опитахме да направим същото, но с поглед ”отвътре – навън”…

При гостуването си в Момчилград з. м. с. Даниела Гергелчева се снима с младите надежди на Спортен клуб по тенис на маса ”Родопи”

-За читателите на „Нов живот“ ще бъде интересно да се запознаят накратко с вашата „визитка”…

-От 20 години съм международен съдия. Съдийствал съм в почти цяла Европа и в Азия.

-Различава ли се отношението към съдийското съсловие в тениса на маса у нас и в чужбина?

-Коренно противоположно е! Зад граница нашите съдии са много уважавани и ценени. В България – не чак толкова…

-Ако отправим поглед към българския тенис на маса, какво ще констатираме?

-По обективни и субективни причини не е чак толкова оптимистично. Не се работи по най-правилния начин. Докарваме нещата до някъде, но не докрай.

-Но имаме българка, стъпила на европейския връх в тениса на маса…

-Да. Заслужилият майстор на спорта Даниела Гергелчева от Момчилград. За мен европейската шампионка, с която се познаваме от години и е мой личен приятел, е превъзходен тенисист. Тя е най-голямото „сърце” на българския тенис на маса – в спортен и в чисто човешки аспект.

-Ще има ли България нова Даниела Гергелчева?

-В близкото десетилетие трудно ще бъде. Но вече младите тенисисти в България са тръгнали по нейния път – и най- вече от родната й школа.

Атестат за уважението на тази школа по света е и включването на международния турнир по тенис на маса на „Ротъри клуб” в Момчилград за ветерани и за деца до 12 години не само в националния спортен календар, но и в календара на Световната федерация по тенис на маса.

Градът на Даниела Гергелчева е и ще бъде един от бастионите на българския тенис на маса

Награди за европейката шампионка Гергелчева  и в родния й град

Снимки: Стайко КАФОВ

Разговора води: Стайко КАФОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache