Изложба в София показва римски мозайки от вила Армира край Ивайловград Най-впечатляващи в античната вила са запазените подови мозайки и декорацията на мраморната колонада в римо-коринтски стил около басейна

Постерна изложба „Усет за разкош: Римски мозайки от България“ се открива днес в Националния археологически институт с музей при БАН в София. Тя показва едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V в.

Находките са разкрити при археологически разкопки в сгради в големи градски центрове от императорската епоха и в извънградски имения. Мозайките представляват израз на възможностите и амбициите на римския провинциален елит, както и на стремежа им да следват водещите художествени тенденции на епохата по отношение на мозаечното изкуство, обясняват археолозите.

Сред партньорите на Националният археологически институт е Общинският исторически музей Ивайловград. Както е известно, край града се намира вила Армира – най-богато украсеният частен дворец от римско време у нас. Най-впечатляващи в античната вила са запазените подови мозайки и декорацията на мраморната колонада в римо-коринтски стил около басейна. Пищната мозаечна украса представя геометрични и флорални фигури, животни, божества, портрети, в това число и на собственика на вилата и двете му деца.

Реставрирана по европейски проект, днес Армира е пример за успешна туристическа дестинация в Хасковска област.

Изложбата в столицата е част от честването на 150-годишнината на Българската академия на науките. Тя ще бъде отворена за посещения до 28 юли.

1 отговор

  1. анонимен каза:

    Браво! Дано все по- често музеят в Ивайловград взема участие в такива начинания- изложби , конференции и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache